Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

NREM VS REM - 7 viktiga skillnader

en profilbild av TSA-författaren Andjela

Skrivet av Anđela Rajković

Sömnkonsult

Utvalda bilder av nrem vs rem.

2 maj 2024 7 min läsning

NREM vs REM-sömn - vad är skillnaderna och är den ena mer betydelsefull än den andra? Låt oss ta reda på det!

Sömn är en mystisk sak. Vi gör det alla, vi vet att det är viktigt, men sömnforskare försöker fortfarande ta reda på alla dess nyanser - och så gör vi det också.

Två viktiga begrepp inom sömnforskningen är till exempel NREM-sömn och REM-sömn, som människor ibland förväxlar med varandra - mest för att de bara känner till det senare. Så, känner du att det är dags för NREM vs REM? Låt oss ge det en chans!

1. NREM är ett sömnstadium utan snabba ögonrörelser medan REM är ett sömnstadium med snabba ögonrörelser.

NREM är ett sömnstadium utan snabba ögonrörelser, under vilket kroppen och hjärnan vilar. Denna fas kan delas in i fyra olika faser: N1, N2, N3 och N4.
REM är ett sömnstadium med snabba ögonrörelser, under vilket du drömmer mer och dina ögon rör sig snabbt från sida till sida. Det här stadiet står för cirka 20-25% av den totala sömntiden.
Så vad är skillnaden mellan de två?

En bild av en kvinna som sover på en soffa med begränsat utrymme.

Tja, som nämnts tidigare, NREM är ett stadium av djup vila för kropp och hjärna, medan REM är den period då du drömmer mest. REM anses dessutom vara viktigt för minneskonsolidering och inlärning. Vissa forskare tror också att REM kan vara viktigt för att reglera ditt humör.

2. Både NREM- och REM-stadierna växlar periodvis under natten.

För att förstå dessa växlingar fullt ut måste vi först förstå sömnstadierna och sömncyklerna.
Det finns två kategorier - NREM och REM. Mellan dessa två finns det fyra sömnstadier - tre NREM och ett REM. Non-REM-sömn kan delas in i tre stadier - N1, N2 och N3. Dessa stadier definieras av de olika hjärnvågsmönster som uppvisas under varje stadium.
Steg 1, N1-sömn eller lätt sömn är det lättaste sömnstadiet och kännetecknas av flyktiga stunder av sömnighet efter insomnandet. Detta stadium av sömncykeln varar normalt bara en till fem minuter.

Stadium 2, eller N2-sömn, anses vara ett övergångsstadium mellan lätt och djup sömn. Det är under detta skede som kroppen börjar slappna av och förbereder sig för djupsömn. Detta stadium varar normalt i 10-25 minuter.

Stadium 3, eller N3-sömn, är det djupaste och mest återhämtande sömnstadiet. Detta stadium kallas även för långsam sömn eller deltasömn på grund av de långsamma hjärnvågor som uppvisas under detta stadium. Detta stadium varar normalt i 20-40 minuter.

En bild av en ung man som sover i sin säng i varmt väder.

REM-sömn kännetecknas av snabba ögonrörelser och ökad hjärnaktivitet. Detta stadium anses vara sömnens drömtillstånd. Drömmar under detta stadium kan vara mycket levande och realistiska. REM-sömnen varar normalt i 90 minuter.

Både NREM- och REM-stadierna växlar periodvis under natten.

NREM- och REM-cyklerna växlar under natten i ett mönster som ser ut ungefär så här: N1-N2-N3-N2-REM. Detta mönster upprepas sedan flera gånger under natten och varje cykel blir successivt kortare. Den första halvan av natten består till största delen av NREM-sömn, medan REM-sömnen blir allt vanligare under den andra halvan av natten.

Enligt National Sleep Foundation är båda typerna av sömn viktiga för olika funktioner. NREM-sömn är avgörande för kroppens återhämtning och tillväxt. Den kan också stärka immunförsvaret och andra viktiga kroppsliga processer. REM-sömn är avgörande för kognitiva funktioner som minne, inlärning och kreativitet.

3. Varje sömn börjar med NREM medan REM-stadiet inträffar i slutet.

Det finns flera skäl till att sömnen alltid börjar med NREM-stadiet och slutar med REM-stadiet, men det vi är mest säkra på är att kroppen behöver tid för att slappna av och återhämta sig efter en lång dag.
NREM-stadierna gör det möjligt för kroppen att göra detta. Under NREM (särskilt N1 och N2) är musklerna som mest avslappnade, kroppstemperaturen är som lägst, hjärnans funktion är som långsammast och så vidare.

En bild av en kvinna som sover och andas i en säng.

Som vi tidigare har nämnt går människor igenom de olika sömnstadierna i följande ordning: N1-N2-N3-N2-REM. Denna sekvens ger kroppen tid att slappna av ordentligt och återhämta sig efter en lång dag.
NREM-stadierna är viktiga för att återställa energin, och det är troligen därför de kommer först.

En bild av en man som sover naken.

4. NREM-stadiet har tre faser som varar fyra till sex timmar varje natt, medan REM-stadiet varar upp till två timmar.

Som vi just har lärt oss går vi igenom sömnstadierna flera gånger varje natt. Fyra till sex gånger - beroende på hur länge vi sover och hur länge de varar.

REM-stadiet inträffar vanligtvis cirka 90 minuter efter att du har somnat och varar i cirka 20-30 minuter. Under detta skede rör sig ögonen snabbt från sida till sida och hjärnaktiviteten ökar. Du kan också drömma under detta skede. Totalt sett kan du få upp till två timmars REM-sömn varje natt.

NREM-stadiet är å andra sidan indelat i tre faser:

Fas 1: Detta är det lättaste sömnstadiet och det varar vanligtvis bara i några minuter - en till fem för att vara exakt. Dina ögon är slutna, men du kan ändå lätt väckas.
Fas 2: Det här är ett något djupare sömnstadium (även om det inte är djupsömn) och det varar i cirka 20-30 minuter, men det kan ta allt mellan 10 och 60 minuter. Det här är det stadium som du tillbringar mest tid i under natten.
Fas 3: Detta är den djupaste och mest vilsamma sömnfasen. Det varar vanligtvis i cirka 30 minuter. Under detta sömnstadium är det inte lätt att vakna, och om du skulle göra det skulle du förmodligen ha svårt att komma till sans.

Sammantaget ger dessa tre NREM-stadier cirka fyra till sex timmar varje natt.

5. NREM-sömnen förbrukar betydligt mindre energi än REM-sömnen.

Under NREM-sömn (non-rapid eye movement) saktar hjärnans aktivitet och muskelaktiviteten ner. Hjärtfrekvensen och andningen blir också långsammare. NREM utgör cirka 75% av din totala sömntid.

Under REM-sömn (rapid eye movement) är hjärnans aktivitet ungefär som när du är vaken. Musklerna är också aktiva, men kroppen är "förlamad". Hjärtfrekvensen och andningen ökar under REM-sömnen. REM-sömnen utgör de övriga 25% av din totala sömntid.

Det innebär att NREM-sömnen förbrukar mindre energi än REM-sömnen eftersom hjärnan och kroppen inte arbetar lika hårt. Även om både NREM- och REM-sömn förbrukar mindre energi än att vara vaken, förbrukar NREM-sömn ännu mindre energi än REM-sömn.

En bild av en ung man som sover i en djup sömnfas.

6. REM-stadiet är en viktig del av att hålla vår hjärna i gott skick (i alla avseenden)

REM-sömnen är viktig eftersom den hjälper till att befästa minnen. Det beror på att hjärnan under REM-sömnen är mycket aktiv och kopplar samman ny information med tidigare lagrad information.

Detta bidrar till att förbättra vårt minne och vår förmåga att återkalla information. REM-sömn anses också hjälpa oss att bearbeta och förstå ny information bättre genom att stimulera de delar av hjärnan som ansvarar för inlärning.

REM-sömn bidrar också till att förbättra humöret och ökar kreativiteten. Slutligen är REM-sömn också förknippad med en ökad produktion av vissa proteiner.

7. Olika åldersgrupper upplever NREM/REM-stadierna längre/kortare

I takt med att vi blir äldre minskar vårt behov av sömn. Nyfödda barn behöver mest sömn, i genomsnitt 16 timmar per dygn. När vi når vuxen ålder behöver vi bara cirka 7 eller 8 timmars sömn per dag. Och när vi går in i livets slutskede kan de flesta av oss klara oss med fem till sex timmars sömn varje dag.
Hur lång tid som tillbringas i varje sömnstadium förändras också med åldern.

En bild av en baby som bär hatt medan han sover.

Nyfödda barn tillbringar 50% av sin sömntid i REM-sömn och 25% i vart och ett av de tre andra stadierna.

När vi åldras tillbringar vi mindre tid i REM-sömn och mer tid i de andra två stadierna. När vi når vuxen ålder tillbringar vi cirka 20% av vår sömn i REM-sömn och 40% vardera i stadie 1 och 2 (mestadels 2).

Åldern påverkar också hur lång tid det tar att somna. Det tar i allmänhet längre tid för äldre vuxna att somna än för yngre vuxna, vilket ökar den tid de tillbringar i de tidiga sömnstadierna i motsats till de sena, djupa sömnstadierna.

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Anđela Rajković
Som CPD-certifierad sömnkonsult och vältränad sömnentusiast finner jag stor glädje i att dela med mig av min expertis till våra läsare - helst de som älskar att sova. Med en bakgrund i engelska språket och litteraturen och en förkärlek för forskning söker jag alltid nya sätt att dela med mig av den senaste sömnvetenskapen och sängrelaterade upptäckter. Och när jag inte är i kontakt med mina läsare kan du hitta mig när jag utforskar naturen eller, ja, när jag kryper ner i sängen.
Relaterade inlägg

Det bästa från vår blogg

vintage-sovrum-fi
22 april 2024

Vintage sovrumsidéer

Ett vintagesovrum kan ha en mix-and-match-estetik med eleganta möbler, delikata mönster och en rustik charm. Många sovrum med en vint...
en utvald bild av hur man klardrömmer ikväll
02 maj 2024

Hur Lucid Dream i kväll enkelt?

Lucid dreaming är något som vi alla har upplevt åtminstone några gånger och det var ganska konstiga upplevelser. Men det finns ett sätt att göra ...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska