Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

7 DIY-ögonmasker att göra hemma

en profilbild av TSA-författaren Andjela

Skrivet av Anđela Rajković

Sömnkonsult

Utvalda bilder av diy ögonmasker.

2 maj 2024 8 min läsning

Varför spendera dina surt förvärvade pengar på en kaffemask som du köper i affären när du kan göra en DIY-ögonmask hemma?

Letar du efter ett sätt att få glödande hud och eliminera envisa ögonpåsar utan att spendera en förmögenhet?

Då har du tur! För idag ska vi lära dig hur du gör din egen DIY-ögonmask med hjälp av alla möjliga naturliga ingredienser.

Men det är inte allt. Vi ska också ge dig några allmänna tips om hur du ytterligare kan förbättra din huds kvalitet och utseende. Så vad väntar du på? Dyk in med oss!

Varför behöver du en ögonmask?

Innan vi går in på hur du gör din egen DIY-ögonmask (inte den som är ljusblockerande en), låt oss ta ett steg tillbaka och svara på en mer grundläggande fråga - varför behöver du en ögonmask överhuvudtaget?

Till att börja med kan en ögonmask hjälpa till att återfukta huden och eliminera eventuella torra fläckar. Om du lider av svullna ögon eller mörka ringar kan en ögonmask också bidra till att minska deras utseende.

Om du har tillbringat för mycket tid framför skärmar (oavsett om det är din telefon, laptop eller TV) kan en ögonmask hjälpa till att lindra eventuell ansträngning i ögonen.

En bild av en kvinna som har en ögonmask för ansiktet.

Och sist men inte minst kan en ögonmask helt enkelt få dig att må bra! De är som en liten spabehandling som du kan ge dig själv i bekvämligheten av ditt eget hem. Med andra ord är en ögonmask ett enkelt och smidigt sätt att ge din hud lite extra omtanke.

Nu när vi har svarat på frågan om varför du behöver en ögonmask, låt oss gå vidare till hur man gör dem!

Topp 7 DIY ögonmasker

Nu är det dags för huvudnumret - de sju bästa DIY-ögonmaskerna och huskurerna som får dig att gå från tråkig och trött till pigg och glad på nolltid. Låt oss kolla in dem!

Ögonmask med kokosnöt

Om du letar efter en ögonmask som hjälper till att återfukta och göra huden under ögonen ljusare behöver du inte leta längre än till denna ögonmask med kokosnöt. Kokosmaskernas avsvällande egenskaper är välkända, och vad som är ännu bättre - du behöver bara två ingredienser!

Ingredienser:

Instruktioner:

  1. Blanda kokosolja och aloe vera-gel i en skål tills de är väl sammansmälta.
  2. Applicera blandningen under ögonen, men var försiktig så att du inte får något i ögonen.
  3. Låt masken verka i 10-15 minuter innan du sköljer av den med varmt vatten.
  4. Upprepa denna process varje kväll för bästa resultat.
En bild av en kvinna som har en ögonmask av kokosnöt i ansiktet.

Ögonmask med mandelolja och honung

Denna ögonmask med mandel och honung är perfekt om du letar efter ett sätt att ta bort mörka ringar och få tillbaka de skimrande ögonen. Den lugnande effekten av denna enkla mask hjälper dig att bli av med all kamp som fångats under dina ögon och får dig att se lika strålande ut som någonsin.

Ingredienser:

Instruktioner:

  1. Blanda mandelolja och honung i en skål tills de är väl blandade.
  2. Applicera pastan under ögonen, men var försiktig så att du inte får något i ögonen.
  3. Låt masken sitta på i 10-15 minuter innan du tar bort den med varmt vatten.
  4. Upprepa denna process 2-3 gånger per vecka för bästa resultat.
en-kvinna-som-har-honung-ögon-mask-på-sitt-ansikt

Ögonmask med ros

Denna ögonmask med rosenvatten är perfekt för dig som har svullna och trötta ögon. Rosorna hjälper till att lugna och lindra eventuell irritation och hjälper till att återfukta och göra din hud ljusare.

Ingredienser:

Instruktioner:

  1. Blötlägg en bomullsrondell eller en bomullstuss i rent rosenvatten.
  2. Lägg bomullsrondellen på ögonen.
  3. Låt dynan sitta på i 15 minuter och skölj med varmt vatten.
  4. Upprepa denna process varje kväll för bästa resultat.
En bild av en kvinna som har en ögonmask med ros.

Mask med mjölk och bakpulver

Denna mask med mjölk och bakpulver är perfekt för dem med aknebenägen hud, liksom för dem med utmattade ögon. Mjölken hjälper till att lugna och återfukta din hud medan bakpulver hjälper till att exfoliera och rengöra dina porer.

Ingredienser:

Instruktioner:

  1. Blanda 4 msk mjölk och 2 msk bakpulver i en skål tills det blir slätt och krämigt och ställ in i kylskåpet.
  2. Applicera blandningen på området under ögonen, var noga med att undvika känsliga områden.
  3. Låt masken verka i 25 minuter innan du sköljer av den med kallt vatten.
  4. Upprepa denna process 2-3 gånger per vecka för bästa resultat.
En bild av en ögonmaskkräm med mjölk.

Tepåsar som ögonmasker

Det här låter kanske lite konstigt, men lita på oss - det fungerar! Varm choklad kan hjälpa dig att somnaMen te har många fördelar för huden, bland annat kan det minska svullnad och rodnad runt ögonen - särskilt om du använder grönt eller svart te. Glöm bara inte att dricka det te du har gjort!

Ingredienser:

Instruktioner:

  1. Lägg två kylda använda tepåsar över ögonen.
  2. Låt dem sitta kvar i 5-10 minuter innan du tar bort dem.
  3. Upprepa denna process varje dag för bästa resultat.
En bild av en öppnad tepåse.

Ögonmask med gurka

Det finns ingen mer välkänd DIY-ögonmask än en skiva gurka. Denna enkla och effektiva metod har använts i åratal för att lindra och minska svullnader runt ögonen. Om du gör detta dagligen kommer dina ögon att se fräscha och utvilade ut på nolltid.

Ingredienser:

Instruktioner:

  1. Kyl i 30 minuter och lägg gurkskivorna över ögonen.
  2. Låt dem sitta kvar i 10-15 minuter innan du tar bort dem.
  3. Upprepa denna process varje dag för bästa resultat.
en-kvinna-med-gurka-ögon-mask

Ögonmask med ananas och gurkmeja

Denna ögonmask med ananas och gurkmejapulver är perfekt för dig som vill ljusa upp och minska mörka ringar runt ögonen. Ananas innehåller ett enzym som kallas bromelain som är känt för att hjälpa till att minska inflammation och svullnad, vilket gör det perfekt för en DIY-kur.

Ingredienser:

Instruktioner:

  1. Blanda ananasjuicen och gurkmejapulvret i en skål tills de är väl blandade.
  2. Applicera pastan under ögonen och var försiktig så att du inte rör vid känsliga områden.
  3. Låt masken verka i en halvtimme innan du sköljer av den med ljummet vatten.
  4. Upprepa denna process varje dag i två veckor för bästa resultat.
En bild av ananas.

Hur kan du förbättra din huds tillstånd?

Nu är det bara så mycket du kan göra med en enkel DIY ögonmask. För att få de absolut bästa resultaten måste du arbeta lite hårdare. Lyckligtvis har vi några tips och tricks i rockärmen som kan hjälpa dig.

Återfukta tillräckligt

Den här verkar vara en självklarhet, men du skulle bli förvånad över hur många människor dricker inte tillräckligt med vatten under hela dagen. Håller dig ordentligt hydrerad är avgörande för att din hud ska se så bra ut som möjligt. Se till att du dricker minst 8 glas vatten per dag - mer om du kan.

En bild av en man som dricker ett glas vatten i sin säng före läggdags.

Men försök också att återfukta huden med produkter som du gör själv eller köper i affären. Detta är särskilt viktigt under vintermånaderna när luften är torrare och temperaturerna är hårdare. Det betyder dock inte att du ska strunta i din hudvårdsrutin när sommaren kommer. Du kommer att behöva den då också.

Behandla allergier

Om du lider av allergier eller någon annan typ av hudåkomma är det viktigt att du behandlar dem på rätt sätt. Allergier kan orsaka inflammation och torrhet, vilket leder till att din hudsjukdom förvärras. Se till att du vidtar nödvändiga åtgärder för att kontrollera dina allergier så att de inte tar över ditt liv - och din hud.

En bild av en ung kvinna som snyter sig på grund av allergier.

Exfoliera

Du bör vara exfoliera din hud minst en gång i veckan för att avlägsna döda hudceller som har byggts upp. Detta hjälper till att göra din hy ljusare och får din hud att se fräsch ut och kännas uppfriskad. Det finns gott om exfolierande produkter att köpa i butik, men du kan också göra din egen hemma med ingredienser som kaffesump, citronsaft, bakpulver, honung, E-vitaminolja, kanel, mjölk och många andra.

En bild av en ung brunett som har problem med huden.

Ha en regelbunden motionsrutin varje dag

Motion är inte bara bra för din allmänna hälsa, utan kan också göra underverk för din hud. Träning bidrar till att öka blodflödet och cirkulationen, vilket ger dig en hälsosam lyster och den enda mörka cirkeln du kommer att se är förhårdnaden på din handflata från att ha tagit alla vikter.

Du behöver dock inte satsa allt på gymmet. Se bara till att du får in minst 30 minuters motion varje dag - din hud kommer att tacka dig för det.

En bild av ett par som stretchar och tränar på morgonen.

Ha tillräckligt med sömn

Vi vet - det här är lättare sagt än gjort. Men att få tillräckligt med sömn är absolut nödvändigt för att huden ska se så bra ut som möjligt. När du inte får tillräckligt med vila syns det i ansiktet i form av mörka ringar, svullnader och den där groggy Kristen Stewart-looken från Twilight-epoken. Så gör ditt bästa för att få minst 7-8 timmars sömn varje natt. Det är helt avgörande att du gör det!

En bild av en kvinna som sover på en soffa med höjt huvud.

Ät hälsosamt

Den här går hand i hand med att dricka tillräckligt med vatten. Att äta en hälsosam och balanserad kost är viktigt för att din hud ska se så bra ut som möjligt. Se till att du får i dig rikligt med kött, frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. Begränsa ditt intag av bearbetade livsmedel, sockerhaltiga drycker och alkohol. Reservera dem för speciella tillfällen!

en bild av en hälsosam kost för att lättare vakna på morgonen

Så där, ja. Genom att införliva dessa masker i din dagliga rutin och följa dessa enkla tips kommer du att vara på väg mot strålande hud och bländande ögon på nolltid!

Rekommenderad läsning:

Om författaren

Anđela Rajković
Som CPD-certifierad sömnkonsult och vältränad sömnentusiast finner jag stor glädje i att dela med mig av min expertis till våra läsare - helst de som älskar att sova. Med en bakgrund i engelska språket och litteraturen och en förkärlek för forskning söker jag alltid nya sätt att dela med mig av den senaste sömnvetenskapen och sängrelaterade upptäckter. Och när jag inte är i kontakt med mina läsare kan du hitta mig när jag utforskar naturen eller, ja, när jag kryper ner i sängen.
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska