Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Linnetyg 101: Allt du behöver veta

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

Utvalda bilder av linnetyg 101.

2 maj 2024 8 min läsning

Det finns ett stort antal material på marknaden, både naturliga och syntetiska. Vart och ett av dem har sina egna egenskaper som gör att just det materialet är lämpligt eller inte för vissa ändamål.

Varje år lanserar sömn-, plagg- och andra företag nya material med förbättrade egenskaper. Så idag finns det T-shirts som torkar mycket snabbt, speciella typer av tyg som håller dig varm vid extremt låga temperaturer och det är möjligt att vara klädd i vattentäta kläder från topp till tå.
Men även om alla dessa egenskaper är fascinerande har naturliga tyger inte förlorat sin popularitet. Människor vill fortfarande sova på ett örngott av bomull och använda en kudde eller ett täcke fyllt med ull. Ett annat naturmaterial som har varit populärt i tusentals år är linne, en av de mest andningsbara och behagliga textilierna.

Vad är linnetyg?

Linne är ett vackert tyg som härrör från linplantanDärför kallas det också lin, som är ett namn med latinskt ursprung, medan linne är ett namn med västgermanskt ursprung. Linne är ett av de material som har funnits under den längsta tidsperioden. Rester av färgade linfibrer som är över 30.000 år gamla har hittats i grottor i Europa. Vi vet att det i forntida Mesopotamien och forntida Egypten massproducerades och till och med betraktades som valuta eftersom det var så värdefullt, så sömnadsprojekt var mycket populära. Linne nämns också i Bibeln.

En närbild av en linplanta.

Det har vissa gemensamma egenskaper med bomull, men är lättare än bomull och är därför ett populärt tyg för sommarkläder. I varma och fuktiga klimat föredrar människor linne framför alla andra material. Andningsförmågan är fantastisk. Den mest kända är lin från Frankrike och Belgien, men det odlas också i många andra länder. Det kan också blandas med andra tyger för att få några andra egenskaper och få linneblandade tyger.

Vad är det vanliga trådantalet för linnetyger?

Trådantalet är inte lika viktigt som kvalitetsindikator för linne som det är för vissa andra material. Det är därför det inte är ovanligt att tillverkare inte alls anger trådantalet bland detaljerna. Om du kan hitta information om trådantalet kommer det förmodligen att ligga mellan 80 och 140, vilket anses vara det bästa trådantalet för linne. Vi kan säga att linne ligger närmare de material som inte mäts med trådantal, som silke och flanell, än bomull, bambu och satin, där trådantalet är mycket viktigt.

En närbild av linnevävens struktur.

Även om linne har ett trådantal som är lägre än 80 betyder det inte att det är av dålig kvalitet. Det kan vara av dålig kvalitet, men det behöver inte vara det. Till skillnad från bomull, där högre antal trådar innebär bättre kvalitet, är detta inte fallet här, det kan till och med vara tvärtom eftersom fibrerna är tjockare och därför svårare att väva. Så om trådantalet är högt skulle andningsförmågan vara mycket dålig, och andningsförmågan bör vara den största fördelen med linne.

Varför är linnetyg känt för?

Linnetyger är kända för sina många fantastiska egenskaper. När du använder något som är tillverkat av linne kan du förvänta dig att det är både mjukt och bekvämt, men också mycket slitstarkt, andas och så vidare. Alla dessa egenskaper har varit kända för människor i tusentals år och det är därför som detta material har hållit sig kvar så länge.

Mjukhet

Så snart du rör vid linnetyget kommer du omedelbart att märka hur mjukt det är. Till skillnad från bomull och vissa andra material som kan bli ganska sträva efter många tvättar, blir linne mjukare ju oftare du tvättar det.

En bild av mjukt och grönt linnetyg.

Komfort

Mjukhet översätts till komfort. Linne sträcker sig inte mycket, men det är mycket bekvämt. Förutom att den är mjuk ger den en speciell känsla både när man bär den och när man sover på den. En av de främsta anledningarna till att det är så bekvämt är att det är lätt.

Hållbarhet

En av anledningarna till att polyester har blivit populärt är hållbarheten. Men linne ligger inte på efterkälken. Linne anses vara den starkaste naturfibern, upp till 30 procent starkare och tjockare än bomull, och är därför otroligt slitstarkt. Speciellt för naturfiber. Det är intressant att notera att det en gång i tiden användes som ett av materialen för att tillverka rustningar, vilket talar för sig självt.

En bild av en grå bomullsstruktur.

Snabbtorkande

Vi har redan nämnt att linne är ett favoritval för människor som lever i varma och fuktiga miljöer, men även om det andas är det normalt att svettas i en sådan miljö. Därför är det mycket viktigt att linnet torkar snabbt, så att du kan använda föremålet igen strax efter att du har tvättat det.

röd-lin-tyg-snabbtorkande

Antibakteriell och allergivänlig

En stor del av befolkningen i Storbritannien som lider av allergier kan inte välja vilket material som helst, utan måste använda allergivänliga material. Linne är 100% allergivänligt så det är säkert för alla allergiker och personer som har astma. Det är också antibakteriellt, så det är utmärkt för barn som inte bör utsättas för bakterier och allergener.

En bild av en närbild av grått linne.

Vattenavvisande

Känslan av att ständigt vara blöt av svett under sommaren är mycket obehaglig och får oss att ständigt vilja byta kläder. När du bär linstextil kommer du att vara torr betydligt längre jämfört med om du bär andra material. Det transporterar bort fukt från huden, vilket gör att du är torr större delen av dagen.

Absorberande

Linne är också känt för hur snabbt och effektivt det absorberar fukt. Även om det torkar mycket snabbt eftersom det avger fukt, kan det också absorbera fukt om det behövs. På grund av dess absorberande egenskaper används linne ofta för att tillverka lyxiga handdukar och kroppshanddukar som är mer effektiva än bomullshanddukar, särskilt bomullshanddukar med lågt trådantal.

Enkelt underhåll

Vi kommer att tala mer om underhåll i det sista stycket, men vi måste absolut nämna enkelt underhåll som en av linneprodukternas viktigaste egenskaper. Den kan tvättas i tvättmaskin och även för hand, medan kemtvätt inte är nödvändig. Den är lämplig för torktumling och strykning.

En bild av en kvinna som ställer in låg torktumling på tvättmaskinen.

Var används linnetyg mest?

Användningen av linnetyg är utbredd inom olika branscher, men kläd- och konfektionsindustrin är den bransch som använder linnetextil mest. Förutom dessa två branscher är sömnindustrin en annan bransch där detta material är mycket populärt, liksom heminredningsindustrin.

Sängkläder

På den brittiska sömnmarknaden hittar du lakan och sängkläder buntar tillverkad av linne. Sängkläder tillverkade av detta tyg anses vara premium på grund av mjukhet, andningsförmåga och hållbarhet, som är de viktigaste egenskaperna för sängkläder. Det är därför priset är högre än genomsnittet. Innan du köper linnelakan, kontrollera fickdjupet eftersom linne inte är elastiskt så storleken måste vara lämplig.

En bild av sängkläder i bomull.

Kuddfodral

Detsamma gäller örngott. Mjukt och allergivänligt linne är mycket behagligt för känslig ansiktshudsom är mycket känsligare än huden på andra delar av kroppen. Också, som svettas mycket, det är viktigt att örngott av linne transporterar bort fukt. Örngott kan köpas separat eller som en del av ett set.

En bild av Emma Premium Microfibre örngott.

Filtar

Linne är inte det mest populära materialet för tillverkning av filtar, men den som vill ha en mångsidig och bekväm filt bör överväga att köpa en filt tillverkad av linne. Ultramjuk och mysig, perfekt för att koppla av efter en lång och hård dag. Det är dock inget för kalla vinterkvällar eftersom linne inte håller dig varm i flera timmar.

en bild av en kvinna som sover täckt med luna tyngdtäcke

Skjortor & kostymer

Linnekläder är alltid på modet. Varje man som vill se fashionabel ut bör ha åtminstone några linneskjortor och kostymer gjorda av skiktlinne. Linnekläder är mycket bekväma och andas, men det som gör det speciellt är mångsidigheten. Linne skjorta kan bäras både som en del av en avslappnad outfit med jeans, men också när du vill se elegant ut. Därför kan den bäras under dagen och på kvällen lika mycket.

en vacker kvinna i en linne-skjorta

Blöjor

Blöjor tillverkade av naturmaterial verkade tillhöra det förflutna. Men situationen har förändrats drastiskt under de senaste åren och sådana blöjor har gjort en enorm comeback. Det finns flera anledningar till att naturliga blöjor har återvänt till marknaden. Det främsta skälet är att de är miljövänliga, och att bevara miljön måste vara en prioritet. Dessutom är de återanvändbara, allergivänliga och linne absorberar bra.

En bild av linneblöjor.

Hur skiljer sig linnetyg från bomull?

Linne och bomull jämförs ofta eftersom de är de två mest populära naturmaterialen, men i själva verket har de inte så mycket gemensamt. Det som de definitivt har gemensamt är att de andas.

En bild av bomullens mjukhet.

Detta är verkligen inte bara en vanlig funktion, men låt oss fokusera på skillnaderna. Linne är ett lättare, men mer hållbart material. Det är mer hållbart på grund av fibrernas egenskaper som är mindre flexibla än bomull. Linne är till och med mer slitstarkt än egyptisk bomull. Det är så slitstarkt att det kan användas som möbeltyg. Texturen är också annorlunda, bomull är mjukare.

Bomull är betydligt varmare, så linne är bättre för sommaren. Även om båda materialen är allergivänliga, gör linnevävens lägre trådantal att det är ännu bättre för allergiker. All bomull är inte miljövänlig, men BCI-bomull är definitivt mer miljövänlig än linne eftersom linne tar längre tid att skörda och hela tillverkningsprocessen för tyget är betydligt längre.

Hur tar jag hand om mitt linnetyg?

Vi har nämnt enkelt underhåll som en av de stora fördelarna med lin. Det är verkligen sant, för det här är ett mycket slitstarkt tyg. Men du måste veta hur du underhåller det på rätt sätt för att det ska hålla så länge som möjligt, men också för att behålla sitt ursprungliga utseende.

En bild av en tvättkorg med kläder som ska tvättas.

Linne bör inte tvättas i vatten som är varmare än 40 grader Celsius, för att undvika krympning, som kan vara stora, och för att undvika att skada fibrerna. Du bör använda skonsam maskin och skonsamt tvättmedel, bäst miljövänliga sådana. Det är lämpligt att tvätta vita och färgade sängkläder separat. Handtvätt är också ett bra sätt att tvätta linne. Allt du behöver göra är att sänka ner linnekläderna i vatten och låta det suga. Skölj sedan.

När du torkar den i torktumlare och stryker den, använd en låg till medelhög värmeinställning. Undvik aggressiva rengöringsmedel, blekmedel och kemtvätt.

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Relaterade inlägg

Det bästa från vår blogg

vilken är den bästa sovställningen
02 maj 2024

Vilken är den bästa sovställningen?

Att sova på rygg eller på sidan är de bästa sovställningarna för dig som har problem med nacksmärta. Använd en tunnare kudde, helst en...
Citronskivor i vatten
22 april 2024

Ska du dricka citronvatten före sänggåendet?

Först och främst måste vi få en sak ur vägen. De flesta av dessa fördelar är mestadels anekdotiska och stöds inte riktigt av forskning ...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska