Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Hur man sover i varmt väder och vaknar lätt?

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

Man som svettas

22 april 2024 2 min läsning

Under perioder när det är mycket varmt klagar många fler över sömnlöshet än på vintern. Så vi kommer att ge dig tips om hur du sover i varmt väder och vaknar lätt. Låt oss gå igenom de varma nätterna tillsammans!

I de flesta delar av världen förekommer det åtminstone några värmeböljor varje år. Samtidigt lever hundratals miljoner människor i varmt väder hela tiden. När brännande hetta uppstår har det en negativ effekt på vår sömn.

Kroppen svettas ständigt och vi kan inte lugna ner oss. Ändå finns det saker du behöver göra för att förbereda dig för att sova i varmt väder, och även sätt att förbättra din sömnmiljö. Om du tillämpar allt detta är det säkert att du kommer att känna lättnad och sova mer bekvämt.

8 Saker att göra före läggdags för att få en god natts sömn

De kommande 8 sakerna som vi kommer att berätta för dig att göra innan du går och lägger dig kommer att hjälpa dig att sova normalt även under värmen. Det är viktigt att du tänker på dem varje kväll.

1. Ta en svalkande dusch eller ett bad för att kyla ner kroppen

En bild av en kvinna som tar ett varmt bad i ett badkar.

En sval dusch är det snabbaste och ett av de bästa sätten att sänka vår Kroppens kärntemperatur och på så sätt förbereda sig för sömn. Om du har mer tid kan du också ta ett längre bad, så att du kyls ner ännu mer efter 15 eller 20 minuter i kallt vatten.

Oavsett om du tar en dusch eller ett bad får vattnet naturligtvis inte vara för kallt. Börja med ljummet vatten och byt sedan långsamt till ännu kallare, men inte iskallt. Iskallt vatten är inte hälsosamt för kroppen, och det kommer också att kyla dig för mycket, så att du börjar svettas så snart du kommer upp ur vattnet. På det sättet kommer du inte att uppnå någonting.

2. Blötlägg fötterna i kallt vatten i 10 minuter

En bild av en kvinna som blöter ner och skrubbar sina fötter i varmt vatten.

Det är känt att en person förlorar mest värme genom fötterna, händerna och huvudet. Du bör utnyttja detta faktum under de varma månaderna och kyla ner dig genom att blötlägga fötterna i kallt vatten i 10 minuter. Du kommer att känna dig mycket bättre efter det.

Vi har ett proffstips till dig. Lägg strumporna i kylen i minst en halvtimme och ta på dem innan du går och lägger dig. Detta ger dig en långvarig kylningseffekt.

3. Avlägsna eventuella överflödiga kläder

en ung stilig man i säng i sina underkläder

Ett av de största misstagen man kan göra när det är varmt är att ha för mycket kläder på sig. Överflödiga kläder håller dig varm och det är det sista du behöver när det är 30 eller mer grader Celsius ute.

Så sov bara i en T-shirt och underkläder. Vi råder dig inte att Sov naken, för då svettas du direkt på madrassen. Det är bättre att låta en T-shirt absorbera svett än en madrass.

4. Undvik motion före läggdags och undvik kryddstarka/varma måltider

En bild av ett par som stretchar och tränar på morgonen.

Träning höjer kroppstemperaturen och därför svettas vi för att kyla ner kroppen. Så detta är något att undvika, eftersom det redan är tillräckligt varmt, och efter träningen kommer det att vara praktiskt taget omöjligt för dig att somna.

Detsamma gäller för kryddstarka måltider. Om du äter något kryddigt kommer du att få en känsla av att det är ännu varmare än vad det egentligen är. Det är därför du ska göra övningarna tidigare på dagen och äta lätta måltider på kvällen.

5. Drick inte kaffe före läggdags

En bild av en man som dricker kaffe och dagdrömmer.

Vi dricker kaffe för att vakna. Och för att ge oss extra energi. Det är därför du bör undvika kaffe innan du går och lägger dig, särskilt på sommaren. Det kommer att göra det ännu svårare för dig att somna eftersom du inte kommer att känna behov av att gå och lägga dig.

Detta gäller även alla andra drycker som innehåller koffein, t.ex. energidrycker, kosttillskott före träning och liknande. När det är varmt bör du dricka vatten.

6. Ventilera ditt rum genom att öppna fönster för att få in frisk luft

En bild av en kvinna som öppnar fönstret och släpper in frisk luft

Du bör alltid vädra rummet innan du går och lägger dig genom att öppna fönstren och släppa in frisk luft. Även om du tycker att det är kontraproduktivt eftersom luften utanför fortfarande är varm, måste du ändå göra det. Vi ska förklara varför.

När luftkonditioneringen är på hela dagen bör du släppa in frisk luft, eftersom den friska luften svalkar bättre än den som har varit i rummet hela dagen.

7. Tillräckligt med vätska före läggdags

En bild av en kvinna som håller i ett glas vatten.

En god vätskebalans är alltid viktig för vår hälsa. Men under de varmare månaderna måste vi vara särskilt uppmärksamma på vätskeintaget, eftersom vi svettas mer och det kan leda till uttorkning. Uttorkning uppstår när balansen mellan elektrolyterna i kroppen rubbas.

Av den anledningen bör du förutom vatten också dricka sportdrycker för att upprätthålla balansen mellan elektrolyter i kroppen. Och det är ytterligare en anledning att undvika kaffe på kvällen eftersom det är vätskedrivande.

8. Drick något varmt innan du går och lägger dig

Ett glas te och en sked honung.

Även om detta kan låta som nonsens för dig, för varför skulle du dricka något varmt innan du går och lägger dig, istället för något kallt, måste du ändå göra det.

När du dricker en varmvattenflaska eller någon annan varm dryck, t.ex. varm choklad innan du går och lägger digOm du dricker något kallt höjer du din inre kroppstemperatur, så att du får en känsla av att det är kallare ute än vad det är. Och om du dricker något kallt kommer den motsatta effekten att uppstå och du kommer att börja svettas kraftigt.

Hur kan du förbättra din sömnmiljö?

Din sömnmiljö är en annan sak du måste vara uppmärksam på innan du går och lägger dig i värmen, inte bara vad du kan göra för att göra din kropp mer bekväm och svalare.

Välj det svalaste rummet i ditt hus att sova i

En bild av 2000-talets säng- och sovrumsdesign.

Alla rum i vårt hus har inte samma temperatur. Även om du har ett HVAC-system som kyler hela huset lika mycket kommer du alltid att känna åtminstone en liten skillnad i temperatur mellan rummen.

Detta påverkas av husets/lägenhetens läge, så varmare rum är de som vetter mot gatan och är mer utsatta för solen. Välj den coolaste, och det är oftast den som ligger längst bak och inte vetter mot någon betong, den som solen inte når på grund av träden och så vidare.

Använd lakan av naturliga fibrer

Även om det finns så många nya material på marknaden finns det inget bättre än naturfibrer när det gäller lakan. Tillverkarna av alla dessa nya material hävdar att de kommer att kyla ner dig perfekt, men naturliga material är bäst. Använd bomull eller material som bambu.

Detta är också mycket viktigt om du har barn, eftersom deras hud kan vara känsligare. Vi rekommenderar till exempel att du tar en titt på Panda London Kids-kollektionen för att få en referenspunkt. Till och med den svettigaste ungen kommer sannolikt att hålla sig sval i dessa bambuplagg!

Du kan välja en kudde gjord av skum eller något annat kylande material, men välj återigen ett örngott av naturfibrer.

Gör dig av med vintersängkläder, täcken och allt som kommer att bli för mycket för dig

En bild av grå sängkläder på en säng.

Vintersängkläder, täcken och liknande saker har sitt syfte som är mycket användbart på vintern. Men när det varma vädret kommer är det väldigt kontraproduktivt.

Om du följer alla våra råd, men inte byter ut vintersängkläderna, kommer du alltid att vara för varm och inte kunna svalka dig. Så packa ner dina vintersängkläder och täcken på våren i väntan på nästa vinter och börja använda sängkläder avsedda för sommaren.

Se till att ditt husdjur inte kryper in i dig och gör dig varm

en bild av ett husdjur som står på en bädd för husdjur

Många människor gillar att ha husdjur hemma och låter till och med husdjuren sova med dem. Sådana djur har varit vana vid inomhusförhållanden sedan de var små, så de kommer ofta att krypa in bredvid dig i sängen.

Deras varma kroppar kan vara mycket behagliga på vintern och hjälpa dig att somna snabbare och sova bättre, men på sommaren kommer de att irritera dig. Speciellt om det är ett långhårigt djur. Så under de varma månaderna ska du inte låta ditt husdjur sova med dig.

AC ditt rum och kyl ner det innan du sover

en kvinna som ställer in temperaturen på en termostat

Minst en timme innan du går och lägger dig ska du sätta på luftkonditioneringen och låta den kyla rummet ordentligt. Så snart du kommer in i ett sådant behagligt kylt rum kommer du att känna dig sömnig. Detta är helt normalt, eftersom den kallare temperaturen lugnar kroppen och därmed stimulerar den att sova och varm luft gör det motsatta.

Det är bara viktigt att stänga av luftkonditioneringen när du sover eller rikta den åt ett annat håll än du, för annars kan du vakna upp med ansiktsförlamning. Detta är det största problemet under den heta natten, så var uppmärksam på det.

Slutsats

Det finns ingen anledning att sova dåligt och vakna med besvär under varma perioder när du enkelt kan få en bättre nattsömn. Det finns så många olika enkla saker du kan göra för att alltid vara bekväm. Det handlar till exempel om att ta en kall dusch för att sänka kroppstemperaturen, undvika kryddstarka måltider och liknande.

Nuförtiden, när vi alla har luftkonditionering som hjälper oss att minska kroppsvärmen och undvika värmeböljor, gör det situationen mycket enklare. Du behöver bara göra några få saker och inkludera dem i din läggdagsrutin så kommer du inte ens att märka att det är 30 grader Celsius ute. När allt kommer omkring - att hålla rummet du sover i svalt kommer att rädda dig från sömnbrist.

Nu när du vet hur man sover i varmt väder, kommer du att ta ditt livs bästa tupplur? Låt oss veta i kommentarerna!

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Relaterade inlägg

Fler guider för en god natts sömn

Utvalda bilden av sovande per Vastu Shastra.
02 maj 2024

Vilken riktning är bäst att sova i per Vastu Shastra?

Vastu Shastra betyder på sanskrit vetenskapen om arkitektur. Vastu Shastra tros ha sitt ursprung under den vediska perioden. Feng shui, en...
en bild som visar hur man mäter skumdensitet
02 maj 2024

Hur mäter man skumdensitet?

Du kan tänka på skummets densitet som skum. Detta innebär att skum med lägre densitet kan vara fast och hårt. Till exempel, om du fokuserar ...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska