Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Hur blir man av med nacksmärta och sover bra?

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

Kvinna med smärta i nacken

22 april 2024 6 min läsning

Sömn är en av kroppens grundläggande funktioner, men den kan mycket lätt störas. Sömnproblem kan bero på yttre faktorer som är enkla att lösa, men ännu oftare är det medicinska tillstånd som bär skulden. Så låt oss ta itu med en av dessa frågor - hur blir man av med nacksmärta?

Du vill absolut inte börja dagen trött och energilös för att du sovit väldigt dåligt. Men detta är inte ett sällsynt fall för alla dem som lider av många medicinska tillstånd. När man tittar närmare på symptomen för de flesta sjukdomar är sömnproblem nästan alltid närvarande.

Störningar i det muskuloskeletala systemet är inget undantag. Om du känner smärta och obehag i någon del av kroppen kommer det att vara svårt för dig att somna och varje rörelse under natten kommer att vara smärtsam och det är därför du vaknar ofta. Segmenterad sömn kan inte betraktas som en god natts sömn.

Nack- och ryggproblem är ett av de vanligaste problemen, inte bara hos äldre utan även hos unga. I den här artikeln har vi gått igenom de vanligaste orsakerna till nacksmärta och hur man kan bli av med nacksmärta i dessa fall.

Vilka är de vanligaste orsakerna till nacksmärta?

en man som håller sig för nacken på grund av nacksmärta.

Halsen är den del av kroppen som förbinder huvud och bål. Den består av kotor, som är en del av halsryggen, muskler, nerver, artärer och mycket mer. Muskler, ben och ligament är ansvariga för rörelser, inuti nacken finns delar av matsmältningskanalen, endokrina körtlar och viktiga blodkärl.

Det är därför som orsakerna till nacksmärta kan vara varierande. Du kanske har skadat en viss muskel eller har problem med sköldkörteln. Det är omöjligt att nämna alla potentiella orsaker, men vi har gjort vårt bästa för att gå igenom de vanligaste orsakerna till nacksmärta.

Felaktig sömnställning

En bild av en kvinna som håller sig i korsryggen på grund av ryggsmärta.

Har du någonsin hört talas om Occams rakkniv, problemlösningsprincipen? Om du aldrig har hört talas om det, så säger det att den enklaste lösningen nästan alltid är den bästa. Så du bör först överväga möjligheten att dina sovställningar orsakar nacksmärta.

Detta är ett problem som överlägset oftast drabbar magsovare. Alla har sin favoritsömnställning och tycker att det är svårt att somna i olika positioner. Men att sova på mage utsätter nacken för ett stort tryck och vridning i timmar och det är därför det ofta orsakar smärta. Om du inte kan ändra din sovställning är det viktigt att du har en lämplig kudde. Även sido- och ryggsömn kan vara påfrestande för nacken om madrassen eller kudden inte är lämplig.

Stress, ångest och depression

Vi kan inte föreställa oss ett liv utan stress. Det är verkligen nuförtiden. Stress kan orsaka ångest och depression. Över 20% av vuxna har visat symtom på ångest eller depression minst en gång. Hur man hanterar dessa problem är en helt annan historia. Den Kramande kudde är en av de nya metoderna för att hantera det, men det är inte ämnet för vår artikel.

Det som intresserar oss just nu är hur stress och depression kan orsaka nackbesvär. Det kan verka ologiskt, men när du är spänd kan det påverka nerver, muskler och skelett negativt. Obehandlad ångest kan leda till kroniska nackproblem. Så glöm inte att ta itu med den frågan också.

Muskelspänningar och överansträngning

En bild på en man i kostym som lider av en muskelbristning.

Nacken är känslig och därför är det inte ovanligt med muskelbristningar och andra skador. Alla plötsliga rörelser kan leda till muskelbristningar. Whiplash är en nackskada som uppstår vid en bilolycka eller efter en hård smäll vid kontaktsporter. När nacken rör sig snabbt fram och tillbaka liknar det en pisksnärtsrörelse, därav namnet.

Spänningar i nacken kan också uppstå om din nacke är i fel position när du sitter på jobbet. Om nacken utsätts för långvarig belastning är det nästan säkert att smärta och obehag uppstår. Då kommer du att känna ett behov av att stretcha men det är inte alltid den bästa lösningen. Vi rekommenderar att du rådgör med professionella.

Diskdegeneration

Orsakerna till diskdegeneration kan vara olika. Det kan vara medfött, till exempel Klippel-Feils syndrom (KFS), cervikalt vertebralt fusionssyndrom. Vid medfödda fusionstillstånd är operation nödvändig. Men diskdegeneration är mycket vanligare som en följd av åldrande. När artros uppstår minskar utrymmet mellan ryggkotorna vilket leder till att en nerv kommer i kläm.

Det kan också hända att degenerationen startar efter en skada. Du kommer förmodligen att behöva göra en röntgenundersökning av nacken så att läkaren vet om operation behövs eller om det räcker med en mer konservativ metod.

Ryggmärgsskada

En bild av en kvinna som lider av ryggmärgsskada.

När man talar om ryggmärgsskada är en fullständig ryggmärgsskada som orsakar förlamning förmodligen det första man tänker på. Det finns ryggmärgsskador som inte är så allvarliga, men de kan ändå orsaka stora problem.

Eftersom ryggmärgen sträcker sig hela vägen upp till märgen i den nedre delen av hjärnstammen är det naturligt att ryggmärgen också passerar genom nacken. Om en skada eller degeneration av kotorna inträffar kan det sätta press på ryggmärgen och därför kommer du att känna smärta, stelhet, domningar och andra symtom.

Hjärnskakning

En bild av en man med ett skadat huvud.

Hjärnskakning är den vanligaste typen av traumatisk hjärnskada. Det påverkar tillfälligt hjärnans funktion. I vilken utsträckning det påverkar hjärnans funktion beror på graden. Det finns graderna 1, 2 och 3. Grad 1 är lindrig utan medvetslöshet, medan grad 3 kan få långvariga konsekvenser.

Många patienter som har drabbats av hjärnskakning klagar över nackbesvär, både direkt efter skadan och i veckor och månader efteråt.. Eftersom hjärnskakningar orsakas av slag mot huvudet, fall, whiplash och andra liknande traumatiska upplevelser är nacksmärta ett av symtomen tillsammans med huvudvärk, yrsel och dimsyn.

Fibromyalgi

en bild av en man som lider av nacksmärtor

Fibromyalgi är ett mycket knepigt långvarigt tillstånd som fortfarande är en stor okänd för läkare och forskare. Även om det finns en uppfattning om att det uppstår när nivån av kemikalier som ansvarar för smärtbearbetning störs, finns det inga solida bevis. Därför finns det inga botemedel mot denna sjukdom, bara behandlingar som gör vardagen uthärdlig.

Smärta i hela kroppen, smärtkänslighet, slöhet, huvudvärk och sömnlöshet är några av de vanligaste symtomen på fibromyalgi. I allmänhet liknar symtomen reumatoid artrit, men fibromyalgi påverkar inte den förväntade livslängden och anses därför vara ett mindre farligt tillstånd, även om det avsevärt försämrar livskvaliteten.

Nacksmärta betyder verkligen inte att du har fibromyalgi, men om du inte vet exakt diagnos efter många undersökningar och du fortfarande upplever muskuloskeletal smärta, bör du överväga detta tillstånd också. Och om du diagnostiseras med fibromyalgi, en bra madrass kan lindra vissa obehag på natten.

Hjärnhinneinflammation

En bild av en man som lider av hjärnhinneinflammation.

Hjärnan är omgiven av vätska och membran. När inflammation i vätska och membran uppstår kallas det meningit. Den vanligaste orsaken till hjärnhinneinflammation är virusinfektion, men det kan också vara bakterier, svamp, cancer eller biverkning av ett läkemedel. Ibland är det svårt att diagnostisera hjärnhinneinflammation, eftersom varje patient tenderar att ha olika symtom.

I början är det omöjligt att skilja meningit från influensa. Men efter ett tag kan extremt svår huvudvärk, utslag, diarré, kräkningar, kramper och stel nacke förekomma. Hjärnhinneinflammation kan vara dödlig och betraktas därför som en medicinsk nödsituation. Om du märker andra symtom, inte bara nacksmärta, ska du kontakta läkare. I vissa fall går hjärnhinneinflammation över av sig själv, men du bör inte ta några risker.

Hjärtsjukdomar och hjärtinfarkter

En äldre man som drabbats av stroke.

Hjärtsjukdomar är en av de vanligaste dödsorsakerna . Cirka 100.000 människor drabbas av hjärtinfarkt varje år, vilket innebär en person var femte minut. Cirka 10% av hjärtinfarkterna är dödliga. Om patienten kommer till sjukhuset i tid är chanserna till fullständig återhämtning mycket goda.

Nästan en och en halv miljon människor som lever idag har återhämtat sig från en hjärtinfarkt. Anledningen till att dödligheten är så hög är att många inte inser att en hjärtinfarkt är på gång, utan ignorerar symtomen. Smärta i nacke, arm och käke är ett av de viktigaste symptomen. Konstant nacksmärta, särskilt hos kvinnor, kan också vara ett tecken på kronisk hjärtsjukdom.

Tillstånd i sköldkörteln

Enligt The British Thyroid Foundation (BTF) har minst en av 20 personer problem med sköldkörteln. Den vanligaste är Hashimotos tyreoidit, som är en autoimmun sjukdom. Långsamt, över tid, förlorar sköldkörteln sin funktion och producerar inte tillräckligt med hormoner.

Också, Det finns tillstånd då sköldkörteln är överaktiv. I båda fallen kan sköldkörteln vara större än normalt och det kan ses på ultraljud. En förstorad sköldkörtel trycker på delar av halsen vilket leder till nacksmärtor. En förstorad sköldkörtel är inte alltid synlig för blotta ögat, så om du märker av nacksmärta, trötthet, håravfall, viktökning och torr hud bör du boka tid hos en endokrinolog.

Hur blir man av med nacksmärta hemma?

En bild av en kvinna som lider av nack- och ryggsmärtor på grund av en kudde av dålig kvalitet.

Det finns effektiva sätt att bli av med nacksmärta hemma om orsaken inte är allvarlig. Dessa metoder rekommenderas när du har en mindre skada eller har sovit obekvämt. Om du har andra följdsymtom och nacksmärtan kvarstår rekommenderar vi att du undviker all aktivitet tills du har undersökts av en läkare.

När allt kommer omkring kan en hel del tillstånd orsaka nacksmärta och det är bättre att överlåta det till en professionell än att självmedicinera. Följande tips är alltså endast till för att lindra lite obehag i de fall där det inte finns något allvarligt underliggande tillstånd som orsakar nackvärken.

Lägg ett is- eller värmepaket på nacken

En bild av en kvinna som lägger en ispåse på sin hals

Värme- och kylbehandlingar rekommenderas ofta för mindre mjukdelsskador. När du applicerar kall gel, spray eller is minskar blodflödet i området, vilket leder till inflammation och svullnad. Du bör inte applicera kyla för länge av två skäl. Det första skälet är att inte skada huden, och det andra är att undvika att sakta ner läkningsprocessen för mycket.

Om du applicerar värme minskar du obehag och stelhet. Vanligtvis rekommenderas kyla under de första 48 timmarna, följt av värme.

Receptfria läkemedel

en bild av droger och mediciner

OTC är ett läkemedel som du kan köpa utan recept. Detta innebär att du kan konsumera sådana läkemedel utan att rådfråga en läkare, och de är säkra så länge du följer instruktionerna. Du kan hitta dem överallt, även i livsmedelsbutiker. Vid nacksmärta är ibuprofen det bästa valet för att lindra nacksmärta och slappna av musklerna.

Avfuktare kan också göra sovrummet varmare genom att suga in fuktig luft och sedan blåsa tillbaka varm, torr luft. Du kommer oftast att stöta på två typer - kondensatavfuktare och sorptionsavfuktare. Det finns också enheter i olika storlekar, från mycket små, inte större än en tekanna, till gigantiska som har speciella syften.

Stäng inte av avfuktaren när du sätter på luftkonditioneringen, eftersom de två enheterna fungerar bäst tillsammans.

Försiktig stretching

Om du vaknade med en känsla av obehag i nacken kan du försöka sträcka på dig. Var mycket försiktig, eftersom stretching kan vara kontraproduktivt om du inte är försiktig eller om det är en allvarligare skada. Stretching kan vara ett bra förebyggande, så prova yoga eller någon liknande typ av stretching.

Massage & akupunktur

Återigen måste vi vara försiktiga så att vi inte gör mer skada än nytta. Se till att massageterapeuten och akupunktören har alla nödvändiga licenser och erfarenhet. Massage och akupunktur kan vara mycket välgörande, men de kan också förvärra skadan. Det finns tryckpunkter som avsevärt kan lindra smärta, men också förbättra nattsömnen.

Begränsning av aktiviteter som aktiverar nackmusklerna

Den första dagen du känner smärta ska du inte försöka fortsätta med fysisk aktivitet som om ingenting händer. Detta kommer med största sannolikhet att förvärra skadan och förlänga din återhämtning. Ge din kropp tid att läka, samtidigt som du undviker sport. Du bör dock inte vara inaktiv i flera veckor, eftersom dina muskler då förtvinar och det finns en risk att du skadar dig så snart du börjar idrotta igen.

Kiropraktisk behandling

Internet är fullt av tillfredsställande videor av kiropraktiska behandlingar. Men oftast ger de bara omedelbar lindring utan långsiktiga fördelar. Många rekommenderar inte kiropraktiska behandlingar i nackregionen alls. Om du ändå bestämmer dig för att göra det, skulle det vara en bra idé för en kiropraktor att kontrollera din röntgen först. Du kan ha vissa degenerativa förändringar eller problem med dina artärer.

Hur kan man förhindra nacksmärta i framtiden?

Förr eller senare kommer nackvärken förmodligen att försvinna. Men det betyder inte att den inte kommer att dyka upp igen, kanske mycket snart om du inte vidtar vissa åtgärder. När smärtan upphör är det dags att ägna sig åt förebyggande åtgärder, innan problemet blir kroniskt. Vi har valt ut några av de saker som alla bör göra, oavsett om du redan har haft nacksmärta eller inte.

Bli av med stress

En lycklig familj hittade sin perfekta hybridmadrass

Det är lättare sagt än gjort, men det måste vara din prioritet att bli av med stress. Nacksmärta är bara ett av många problem som kan uppstå till följd av stress. Vi har redan nämnt att stress påverkar muskler och nerver negativt, och detta kommer bara att vara början på dina problem.

Till att börja med är det nödvändigt att sova 7 till 9 timmar, eftersom sambandet mellan sömn och stress har bevisats. Då är det viktigt att lära sig hur man beter sig i stressade situationer och att inte överdriva betydelsen av vissa saker. Om det är möjligt bör du också ändra på det som orsakar din ångest, oavsett om det är din bostad, ditt jobb eller något annat.

Ändra din sovställning

En bild av en ung skäggig man i ett djupt sömnstadium.

Det är mycket möjligt att du har sovit i samma ställning sedan tidig barndom. Så det kommer inte att vara lätt för dig att ändra sovposition. Men i vissa fall är det nödvändigt att göra det, eftersom din nacke inte längre klarar av belastningen när du sover på magen.

Börja gradvis med att försöka ligga på sidan eller ryggen i minst en halvtimme. I början kommer du fortfarande att behöva vända dig på mage för att somna, men med tiden kommer du att märka att du kan somna när du ligger i en annan position. Efter några veckor kommer det att bli normalt att sova på ett nytt sätt och nackproblemen bör försvinna om sömnpositionen var boven i dramat.

Motionera regelbundet

en kvinna som tränar andning genom yoga

Varje frisk person bör utöva minst 150 minuters intensiv fysisk aktivitet i veckan. Det rekommenderas också att du tar minst 10 000 steg om dagen, och din smartphone kan hjälpa dig att beräkna hur många steg du tar varje dag.

Om du har nackproblem behöver du också övningar som är anpassade för att stärka nacken utan att samtidigt orsaka någon annan skada. Det är viktigt att utföra alla övningar korrekt, eftersom du kan skada din nacke eller någon annan del av din kropp. Det är därför de flesta väljer att arbeta med personliga tränare eller sjukgymnaster.

Skaffa en ny madrass och nya kuddar

En bild av Layezee 600 pocketmadrass på en divanbädd i ett sovrum.

Du vet förmodligen inte hur viktiga kuddar och madrasser är. Om du har en gammal eller olämplig madrass och kudde kommer det att få långtgående konsekvenser för din hälsa. Kvaliteten på din nattsömn blir dålig och du vaknar med smärta i olika delar av kroppen.

Du behöver veta när det är dags att köpa en ny madrass och kudde. En madrass av hög kvalitet kan hålla i upp till 10 år och kudden bör bytas ut vartannat till vart tredje år. Det är viktigt att välja lämpliga sömnprodukter för din sömnposition, eftersom behoven hos sido- och magsovare är mycket olika, till exempel.

Säkerställ ergonomiska säten och ergonomisk miljö

En bild av en ergonomisk stol

Du tillbringar en tredjedel av dygnet i sängen och det är därför du måste tänka på madrassen och kudden. Men det återstår fortfarande två tredjedelar av dagen då du mest sitter eller går. Det är därför du måste vara uppmärksam på dina skor och din stol. Om du sitter på kontoret 8 timmar om dagen är det mycket viktigt att du har en ergonomisk stol.

Även stolar eller en soffa i ditt vardagsrum är mycket viktigt. När du kopplar av och tittar på TV måste du vara bekväm, annars kommer smärtan att uppstå innan du går och lägger dig och därmed störa nattsömnen. Bekväma och nya skor är ett måste, för även om fötter och nacke är avlägsna fungerar kroppen som en kedja, och när en länk saknas hotas hela kedjans funktion.

Begränsa tiden på din smartphone

Det finns många skäl till varför du bör begränsa din smartphone-tid. De två mest kända orsakerna är nacksmärta och sömn. När du böjer dig och lägger huvudet framåt för att titta på din smartphone utsätts halsryggen för stora påfrestningar. Det finns till och med ett tillstånd som kallas text neck, så du inser hur allvarligt och vanligt det här problemet är. Du bör tänka på att lyfta upp din telefon, inte sänka huvudet.

Blått ljus som avges av smart-enheter störa sömncykeln. Att begränsa användningen av smartphones, särskilt en eller två timmar före sänggåendet, är mycket fördelaktigt. Läs i stället en bok eller lyssna på musik.

Slutsats

När du väl har fått ont i nacken kommer du bara att tänka på hur du kan lindra smärtan. Situationen kan vara mycket mer komplex än du tror. Naturligtvis kan orsaken vara en obekväm kudde eller en mindre ansträngning, men det kan också vara ett allvarligt underliggande medicinskt tillstånd.

Om smärtan är lindrig och inte varar länge finns det förmodligen ingen anledning att oroa sig. Men om det varar längre och intensifieras är det nödvändigt att söka professionell medicinsk rådgivning. Oavsett om det handlar om en allvarlig skada, diskdegeneration eller något annat, t.ex. hjärtproblem, behövs medicinsk hjälp.

När det akuta problemet försvinner, ta hand om din kudde, madrass, stol och skor. Du behöver också fysisk aktivitet, och tekniker som massage, akupunktur och kiropraktik kan vara bra för att lindra nacksmärta. Och om du har några egna tips om hur du kan bli av med nacksmärta, var noga med att meddela oss i kommentarerna!

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Relaterade inlägg

Fler guider för en god natts sömn

Utvalda bilder för Varför sova i silkeslakan
22 april 2024

Varför ska du sova i silkeslakan?

Innan vi går in på det tekniska, låt oss diskutera varför silkestyg är det bästa linnetyget. Naturligtvis är det en fråga om personlig ta...
Utvald bild av Hur man slutar dregla.
02 maj 2024

Hur slutar du dregla i sömnen?

Att dregla i sömnen är ett vanligt problem som kan bero på många saker. I det här avsnittet kommer vi att utforska de olika orsakerna till dregling...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska