Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Djup sömn 101

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

Utvalda bild av djup sömn.

2 maj 2024 10 min läsning

Vet du vad djupsömn är och varför det är viktigt? Tja, du är på väg att ta reda på det.

Att sova sju till nio timmar om dygnet är viktigt för optimal hälsaMen innebär åtta timmars sömn i genomsnitt att man går in i ett djupt sömntillstånd och slappnar av helt och hållet? Vi vet att det finns människor som sover mindre än åtta timmar och fungerar som de ska, så är kvalitet viktigare än kvalitet?

Men för att svara på den frågan måste vi först svara på följande: vad är djupsömn, och varför är den så viktig?

I den här artikeln, vi kommer att täcka alla viktiga saker du behöver veta om djup sömn. Så fortsätt läsa för att lära dig mer!

Vad är djup sömn?

Djupsömn, även känd som långsam sömn, är ett sömntillstånd som inträffar under de senare stadierna av sömncykeln. Den kännetecknas av långsamma hjärnvågor (deltavågor) och är avgörande för fysisk och mental återhämtning.

Under djupsömnen saktar andningen och hjärtfrekvensen ner och musklerna slappnar av. Detta gör att kroppen kan reparera eventuella skador och återställa energinivåerna. Naturligtvis talar vi inte om betydande skador utan om regelbundet, dagligt slitage.

En bild av en ung kvinna i djup sömn.

Så i grund och botten.., Djupsömnen är den viktigaste delen av vår sömncykel. Det är avgörande för en människas allmänna hälsa och välbefinnande, och det har kopplats till många hälsofördelar, men mer om det senare.

Vad händer med våra kroppar under den djupa sömnen?

Först och främst saktar våra kroppar ner - oerhört mycket. Alla våra kroppsliga funktioner, från hjärnaktivitet och hjärtfrekvens till ämnesomsättning och hormonproduktion.

Under den djupa sömnfasen är oVåra kroppar arbetar hårt för att återställa och föryngra oss. Det är då den största delen av cellförnyelsen och vävnadstillväxten sker. Men - för att uppnå en djup sömnfas måste vi följa hälsosamma riktlinjer för sömnhygien.

Våra hjärnor arbetar också hårt under detta skedeDetta sker genom att kroppen rensar ut alla gifter som har byggts upp under dagen. Denna avgiftningsprocess är avgörande för vår kognitiva hälsa och bidrar till att skydda oss mot neurodegenerativa sjukdomar.

En bild av en skäggig man i djup sömn som kramar en surfplatta.

Det är också under djupsömnen som vi konsoliderar våra minnen från dagen och lagrar dem i långtidsminnet. Så om du försöker lära dig något nytt, se till att du får tillräckligt med djup sömn!

Som du kan se är djupsömn avgörande för vår fysiska och psykiska hälsa. Låt oss nu ta en titt på:

Vilka är fördelarna med djup sömn?

Det är möjligt att ha en god natts sömn utan att få djup sömn. När vi blir äldre behöver vi inte ens oroa oss för hur mycket djupsömn vi får. Men det säger sig självt att mer djupsömn är bra.

Men vilka är fördelarna med det? Sömnexperter säger att de är många.

Återställande av energi och celler

Djup sömn är avgörande för fysisk återhämtning. Under denna fas läker kroppen och reparerar eventuella skador som har uppstått. Detta inkluderar saker som cellförnyelse och vävnadstillväxt (vi kommer till det senare).

Det är också under djupsömnen som energinivån återställs. Om du känner dig trött under dagen beror det på att du inte fick tillräckligt med djupsömn natten innan. Det spelar ingen roll om du gick hela dagen utan att trötta ut dig fysiskt - du kan fortfarande dra nytta av att gå in i den långsamvågiga sömncykeln.

En bild av en ung man som sover i en djup sömnfas.

Men å andra sidan är det därför djupsömn är så viktigt för idrottare. De behöver vara utvilade för att kunna prestera på topp och återhämta sig efter en lång dag med hård träning.

Ökat blodflöde

En av fördelarna med djup sömn är ökat blodflöde. När vi befinner oss i ett tillstånd av djup sömn sjunker blodtrycket och blodkärlen dilateras (vidgas). Detta gör att mer blod kan strömma till våra muskler och vävnader, vilket hjälper dem att reparera och växa.

Detta ökade blodflöde hjälper också till att spola ut eventuella gifter eller avfallsprodukter som har byggts upp i våra kroppar. Detta är en viktig process för att upprätthålla vår allmänna hälsa och förebygga kroniska sjukdomar.

Förbättrad hjärnfunktion

Djupsömn är avgörande för kognitiv funktion och minnesbildning. Som vi nämnde tidigare är djupsömn den tid då hjärnan rensar ut alla gifter som har byggts upp under dagen. Denna process är viktig för att förebygga neurodegenerativa sjukdomar och sömnstörningar.

En bild av en ung kvinna som håller i ett förstoringsglas.

Förbättrad reparation av ben och vävnader

Det är också under djupsömnen som kroppen reparerar och bygger upp skelett och vävnader. Denna process är viktig för att upprätthålla vår allmänna hälsa och förebygga skador.

Det finns flera skäl till varför djupsömn är så gynnsamt för reparationen av ben och vävnader.

Först och främst är djupsömn när våra kroppar producerar mest mänskligt tillväxthormon och andra tillväxthormoner. Dessa hormoner är nödvändiga för cellförnyelse och vävnadstillväxt.

En bild av en kvinna som håller en handled av sin hand.

För det andra är det under djupsömnen som blodtrycket sjunker och blodkärlen vidgas. Detta gör att mer blod kan strömma till våra muskler och vävnader, vilket hjälper dem att reparera och växa.

Slutligen, under djup sömn, hjärnan rensar ut alla gifter som kan hämma regenerering och tillväxt av ben och vävnader.

Vilka är sömnens olika stadier?

Att förstå sömnstadier och hjärnans grunder är viktigt för att förstå djup sömn.

Den hjärnan är mycket aktiv under sömnen, och olika delar av hjärnan är mer aktiva vid olika tidpunkter.

Det finns två kategorier (REM och non-REM) och fyra huvudstadier av sömn: lätt sömn, djupsömn, REM-sömn och vaken tid.

Men, mer exakt, det finns tre icke-REM-stadier och ett REM-stadium av sömn som vi cyklar igenom under natten. Djupsömnen inträffar under det sista stadiet av non-REM-stadiet.

Icke-REM

När vi somnar går kroppen in i sömnstadiet NREM (non-REM). Denna etapp är indelad i tre separata etapper.

Den första etappen

Det första stadiet av non-REM-sömn är en mycket lätt sömn som vi lätt kan väckas ur. Detta stadium varar bara i några minuter när vi övergår från att vara vakna till att sova.

Under detta skede:

En bild av en skäggig man i det första sömnstadiet.

Den andra etappen

Under det andra stadiet fortsätter hjärnvågorna att sakta in och ögonrörelserna upphör. Detta stadium står för cirka 50 procent av vår sömncykel och vi kan tillbringa mer tid i detta stadium än i något annat stadium under natten.

Under detta skede:

En bild av ett par i den andra sömnfasen.

Den tredje etappen

Det tredje och fjärde stadiet är när vi upplever djup sömn. Detta kallas också för "slow-wave sleep" (SWS) eller deltasömn.

Under dessa faser:

Det första stadiet av djupsömn varar mellan 45 och 90 minuter. Den tenderar att pågå under längre perioder under första halvan av natten och blir kortare för varje sömncykel.

En bild av en ung skäggig man i ett djupt sömnstadium.

REM-sömn

När vi har gått igenom stadierna för icke-REM-sömn (utan snabba ögonrörelser) går vi in i REM-sömn (med snabba ögonrörelser).

Den första fasen av REM-sömn, som också kallas steg 5, inträffar cirka 90 minuter efter att vi somnat. Det är då vi upplever att vi drömmer eftersom hjärnaktiviteten ökar till ett mer vaket tillstånd. Vi går igenom alla fyra sömnstadierna flera gånger under natten, och den längsta perioden av djupsömn inträffar tidigt på morgonen.

En bild av en ung och stilig man som sover djupt i sin säng.

Under detta skede:

Varför är det viktigt med djupsömn?

Vi har beskrivit det mesta av det här hittills, men det är viktigt att vi sammanfattar allt på ett ställe.

Djupsömn är viktigt för både den fysiska och psykiska hälsan. Det hjälper till att återställa och reparera kroppen, och det gör det också möjligt för hjärnan att konsolidera minnen och bearbeta information.

En bild av en stilig man som sover i djup sömn.

Djup sömn är viktigt för utsöndringen av tillväxthormon. Tillväxthormonet stimulerar tillväxt och utveckling hos barn och ungdomar och bidrar även till att bibehålla muskelmassa och bentäthet hos vuxna. Djupsömn är den viktigaste tiden för utsöndring av tillväxthormon, så att få tillräckligt med djupsömn är viktigt för en god hälsa.

Kan brist på djupsömn leda till sjukdomar?

Det finns mycket forskning som tyder på att brist på djupsömn kan leda till en rad olika sjukdomar.

Djupsömn är viktigt för att hjärnan ska kunna bearbeta information och minnen från dagen. Om du inte får tillräckligt med djupsömn kan hjärnan inte omvandla information till minne på rätt sätt, vilket kan leda till tillstånd som Alzheimers sjukdom.

Å andra sidan.., kan avsaknaden av andra återhämtande fördelar med djup sömn leda till hjärtsjukdomar, stroke och diabetes.

En bild av en ung och sjuk asiatisk kvinna som dricker vatten i sängen innan hon ska sova.

Det djupa sömnstadiet är också förknippat med störningar som sömngång och nattskräck, sängvätningoch sömnätande. Så om du inte får tillräckligt med djup sömn är det viktigt att prata med en läkare för att se om det finns några underliggande hälsotillstånd som kan orsaka det.

Hur kan man sova djupt mer?

Du behöver inte sömnmedicin för att få en god natts sömn. Faktum är att du kan förbättra din sömnkvalitet och uppnå ditt livs djupaste sömn genom att följa några enkla vardagsregler.

Daglig träning

Mängden djupsömn du får under natten är kopplad till hur aktiv du är under dagen. A lätt träningspass som inte varar mer än en halvtimme kan hjälpa dig att få ditt livs bästa sömn på bara några dagar.

En bild av en ung kvinna som gör övningar.

Följ en hälsosam kosthållning

Att äta en hälsosam kost är viktigt för att få en hälsosam sömn. Att undvika mat som innehåller mycket socker och enkla kolhydrater kan hjälpa dig att få en djupare sömn på natten. Se också till att äta mycket frukt och grönsaker, eftersom dessa är bra källor till vitaminer och mineraler som kan bidra till att förbättra din sömnkvalitet.

en bild av en hälsosam kost för att lättare vakna på morgonen

Inget kaffe på eftermiddagen

Att undvika kaffe på eftermiddagen kan också hjälpa dig att sova bättre på natten. Koffein kan finnas kvar i kroppen i upp till åtta timmar, så om du dricker kaffe sent på dagen kan det påverka hur mycket sömn du får den natten.

En bild av en ung kvinna som dricker sitt kaffe.

Ingen alkohol

En sängfösare är inte bra om du vill få tillräckligt med sömn. Alkohol kan störa din sömn och hindra dig från att komma in i de djupaste sömnstadierna. Så om du vill få tillräckligt med djup sömn är det bäst att undvika alkohol helt och hållet eller hålla ditt dagliga intag till ett minimum och minst fyra timmar före sänggåendet.

En mans hand över glaset med alkohol.

Lyssna på vitt brus om du har svårt att somna

Vitt brusrosa brus, hypnosband eller till och med musik med låg BPM kan hjälpa dig att somna genom att slappna av och blockera externa ljud som annars skulle kunna hålla dig vaken. I själva verket, om du letar efter ett sätt att få lite djup sömn, slår du på maskin för vitt brus är ett bra första steg. Och även om det inte hjälper dig att somna direkt kommer det att maskera de ljud utifrån som kan hålla dig vaken.

En bild av en maskin för vitt brus.
Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Relaterade inlägg

Det bästa från vår blogg

Utvalda bilder för myter om ryggsmärta
22 april 2024

5 vanliga myter och missuppfattningar om ryggsmärta

För hypokondriker - detta är en av de vanligaste myterna om ryggsmärta. Även om svår ryggsmärta kan vara ett tecken på att slå larm, är det vanligtvis en ...
Utvalda bilden för hur man sover som på ett hotell.
02 maj 2024

Hur sover man som på ett hotell?

Att skapa en perfekt sovmiljö är som att försöka bygga ett fort av filtar som vuxen; det är både svårt och roligt. Oroa dig inte, våra ...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska