Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Central sömnapné 101

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

Bild på central sömnapné.

2 maj 2024 5 min läsning

Alla de som har turen att få en god natts sömn vet inte ens hur många olika störningar som negativt kan påverka kvaliteten och längden på en natts sömn. Men när problemen börjar hopa sig kommer du att vilja lära dig mer om de olika sömnstörningarna, och en av dem är sömnapné.

Sömnapné är, i klartext, ett andningsuppehåll under sömnfasen och det finns två huvudformer: central sömnapné och obstruktiv sömnapné. Den första formen kännetecknas av överdrivna snarkningar, plötsliga uppvaknanden, onormala sömnmönster, humörsvängningar, sömnlöshet, huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Den senare formen är ofta en följd av drogmissbruk, vistelse på hög höjd, vissa njursjukdomar och stroke.

Vad är central sömnapné?

En kvinna väcks av en man som snarkar.

Sömnapné i allmänhet är ett andningsuppehåll under sömnen. Eftersom kroppen måste andas hela tiden är alla andningsuppehåll mycket skadliga för hälsan. Detta gäller särskilt i det långa loppet om du inte är utbildad dykare.

Du har förmodligen aldrig tänkt på hur andningen fungerar, eftersom andningen är en handling som vi utför från första till sista minuten i våra liv utan att lägga märke till den. Hjärnan och musklerna ansvarar för andningen. För att vara mer exakt - bröstkorgsmuskler och diafragma som är en tunn skelettmuskel som separerar buken och bröstkorgen. Hjärnan skickar ständiga signaler om att du måste andas och musklerna drar ihop sig, så att du andas in och ut. Andningshastigheten beror huvudsakligen på om du är i vila eller fysiskt aktivDe som lider av apné har andningsuppehåll som varar i mer än 10 sekunder, och ibland till och med i mer än en halv minut.

Central sömnapné är en störning som uppstår när kopplingen mellan hjärnan och de muskler som ansvarar för andningen inte fungerar. Det kan antingen hända att hjärnan "glömmer" att skicka signaler när du sover eller att musklerna inte reagerar på dessa signaler.

Obstruktiv sömnapné VS central sömnapné

En man som sover på rygg och snarkar

När det gäller sömnapné är de flesta människor faktiskt prata om obstruktiv sömnapné vilket är upp till 10 gånger vanligare än central sömnapné men båda är sömnrelaterade andningsstörningar. Till skillnad från central sömnapné som uppstår på grund av neurologiska problem är obstruktiv sömnapné en följd av blockerade luftvägar. En person som lider av obstruktiv sömnapné försöker andas men luften kan inte passera.

Några av de vanligaste orsakerna till obstruktiv sömnapné är försvagade halsmuskler, rökning, alkohol, fetma och astma. Eftersom orsaken oftast är en annan än vid central sömnapné, är behandlingen annorlunda. Det finns en annan typ av sömnapné, som är mycket sällsynt, och det är blandad eller komplex sömnapné. Även om obstruktiv och central sömnapné är olika störningar kan de förekomma samtidigt och då kallas det blandad sömnapné.

Symtomen på central sömnapné

Symtomen på både central och obstruktiv sömnapné är likartade. Alla dessa symtom, liksom överdriven sömnighet på dagtid, kan också vara relaterade till andra störningar och sjukdomar, så om du märker något av dem betyder det inte nödvändigtvis att du lider av sömnapné. Men om du märker fler symtom, lider du förmodligen av denna störning.

Onormala andningsmönster när du sover

En man som snarkar i sömnen

Det är praktiskt taget omöjligt att själv upptäcka onormala andningsmönster när man sover. Detta är något som din partner kommer att märka. Onormala andningsmönster är mycket lätta att lägga märke till när du är vaken och den andra personen sover. Om din partner påpekar att detta är något som återkommer bör du uppsöka läkare.

Plötsliga uppvaknanden

En kvinna vaknar i sängen av ett plötsligt uppvaknande

Det händer alla att vakna plötsligt ur sömnen. Kanske hade du en mardröm eller något ljud fick dig att vakna plötsligt. Om du efter ett plötsligt uppvaknande känner dig som om du dykt upp ur vattnet och försöker hämta andan, är sömnapné troligen orsaken till de plötsliga uppvaknandena.

Överdriven snarkning

En kvinna kan inte sova på grund av en man som snarkar i sängen medan hon sover

Ibland blir vi förkylda utan att veta om det, och då snarkar vi. Vi snarkar också när vi har influensa eller allergi. Då svullnar slemhinnan i näsan och halsen och snarkningar uppstår. Det finns sätt att förhindra det. Överdriven snarkning är ett av de viktigaste symptomen på obstruktiv sömnapné, men ibland märker patienter med central sömnapné också snarkning. Dessutom kan du också dregla om du sover på mage till exempel.

Frekventa humörsvängningar

En man som lider av minskad kreativitet och dåligt humör på grund av sömnbrist.

Frekventa humörförändringar är ett symptom som uppstår efter att ha lidit av central sömnapné under en tid. Humörförändringar är resultatet av dålig nattsömn och brist på syre i kroppen och hjärnan under natten. Det är därför hjärndimma också är ett av de vanligaste symptomen.

Sömnlöshet

Sömnlöshet är den vanligaste sömnstörning och används därför ibland som en synonym för alla sömnstörningar, även om det är mycket oprecist. Om sömnlöshet är en följd av förlossningen eller stress, det finns behandlingar som till exempel massage av tryckpunkter. Men om central sömnapné är orsaken till sömnlösheten krävs en annan behandling.

Hypersomni

En kvinna som lider av sömnberusning och bär sömnmask.

Hypersomni förknippas främst med en sömnstörning som kallas sömnberusning. Lika ofta är sömnapné den skyldige till hypersomni. De som lider av hypersomni behöver i allmänhet mycket mer sömn än genomsnittspersonen, de känner sig slöa, dåsiga och har mycket svårt att vara uppmärksamma på någonting. Hypersomni klassificeras ibland som en psykisk sjukdom.

Problem med koncentrationer

En ung man som lider av koncentrationssvårigheter.

Vi har redan nämnt koncentrationsproblem i föregående stycke där vi talade om hypersomni. Sådana problem är mycket vanliga när man inte får tillräckligt med sömn, och central sömnapné försämrar verkligen sömnens kvalitet och varaktighet. Dåliga koncentrationer är ett stort problem för alla typer av yrken och för det dagliga livet.

Huvudvärk vid uppvaknandet

Det finns dussintals anledningar till att man vaknar med huvudvärk, så det är absolut inte ett symptom som är exklusivt för central sömnapné. Men eftersom du får syrebrist under delar av natten när du inte andas ordentligt, är det möjligt att du ofta vaknar med huvudvärk.

De främsta orsakerna till central sömnapné

När obstruktiv sömnapné diagnostiseras är det nödvändigt att hitta orsaken till blockerade luftvägar, och en läkare kan ofta fastställa orsaken så snart han eller hon träffar patienten. Orsakerna till central sömnapné är vanligtvis komplexa och kräver mer undersökning. Enligt två välrenommerade medicinska institutioner, Cleveland Clinic och Mayo Clinic, är detta de vanligaste orsakerna till central sömnapné.

Drogmissbruk

En man som vägrar använda droger.

Både lagliga och olagliga droger kan leda till sömnapné. Du bör hålla dig borta från olagliga droger av många skäl, och när vi talar om mediciner kan de också vara de skyldiga. De vanligaste är opioider och liknande mediciner som påverkar det centrala nervsystemet. Om central sömnapné uppstår efter att du börjat ta en viss medicin, tala omedelbart om det för din läkare.

Andning på hög höjd

En vandrare på toppen av ett berg.

Många vandrare rapporterar central sömnapné efter att ha klättrat på höga höjder, vanligtvis över 3.000 meter. På höga höjder minskar syrekoncentrationen avsevärt, så när du till exempel bestiger Mount Everest måste du bära med dig en syrgasflaska. Men om du inte gör det kommer ditt andningsmönster att förändras och det kan störa de signaler som hjärnan skickar till kroppen.

Njursjukdomar

En man som lider av njursjukdom.

Njursten och liknande njurproblem kan inte leda till central sömnapné, även om de är mycket smärtsamma. Vad det kan leda till är terminal njursjukdom och det är ett tillstånd där njurarna helt förlorar sin funktion. Då är transplantation och dialys de enda lösningarna.

Stroke

En äldre man som drabbats av stroke.

Stroke kan vara både en följd av och en orsak till sömnapné. Om sömnapné lämnas obehandlad leder det till högt blodtryck och eventuellt stroke. Om en del av hjärnan är allvarligt skadad efter en stroke kan det också hända att hjärnan inte längre kan skicka de nödvändiga signalerna till diafragman.

Cheyne-Stokes andningsmönster

En ung kvinna har på sig en andningsmask.

Det så kallade Cheyne-Stokes-andningsmönstret är en sällsynt sjukdom som kännetecknas av förändringar i andningsmönstret, vanligtvis under sömnen, men ibland även i vaket tillstånd. Det drabbar oftast personer som har hjärtsjukdom. Hjärtsvikt och förmaksflimmer är tillstånd som förknippas med det. Patienter som återhämtar sig från stroke kan också uppleva detta andningsmönster.

Vilka är de viktigaste riskfaktorerna som leder till central sömnapné?

Många studier har genomförts om central sömnapné. Stora urval har visat att det finns vissa riskfaktorer som i de flesta fall leder till denna allvarliga sömnstörning. Dessa riskfaktorer är bland annat kön, ålder och värmesjukdomar.

Sex

Män löper nästan dubbelt så stor risk att utveckla central sömnapné jämfört med kvinnor. Detta antal kan inte fastställas exakt, men det är säkert att män bör vara mer försiktiga och agera omedelbart när de märker symtom. Även om kvinnor är mindre benägna att utveckla sömnapné bör de inte underskatta symtomen.

Stroke eller hjärntumör

Vi har redan nämnt stroke, men det finns en annan anledning till att hjärnan inte kan utföra sin funktion och att du kan dö av sömnapné. Och det skälet är en hjärntumör. Om hjärntumören trycker på en viss del av hjärnan, och särskilt om den trycker på medulla, den del av hjärnan längst ner i hjärnstammen som ansvarar för andningen, är det mycket troligt att central sömnapné uppstår. Läkarna kommer förmodligen också att undersöka hjärnstammen för strukturella skador.

Ålder

Central sömnapné drabbar nästan alltid personer över 50 år. Det är mycket ovanligt att unga människor drabbas av central sömnapné, medan det inte är ovanligt att unga människor som är mycket överviktiga drabbas av obstruktiv sömnapné. Spädbarn kan ha apné relaterad till medfött centralt hypoventilationssyndrom. Central sömnapné är karakteristiskt för äldre eftersom det finns andra medicinska tillstånd som kan orsaka denna sömnstörning.

Kan central sömnapné orsaka fler problem?

En man snarkar medan han sover

Båda typerna av sömnapné kan orsaka många andra hälsoproblem. Därför får sömnapné inte lämnas obehandlad, annars kommer den att utlösa en kedjereaktion som blir mycket svår att stoppa. För att förhindra att sömnapné påverkar din hälsa ska du så snart du märker symtom konsultera en läkare och börja behandla den underliggande medicinska orsaken och därmed sömnapné. Idiopatisk central sömnapné är den enda typen av central sömnapné som uppträder utan orsak, men är lyckligtvis mycket sällsynt.

Kardiovaskulära problem

När du inte andas ordentligt utsätts ditt hjärta för stora påfrestningar. Med tiden lär sig hjärtat att kompensera för bristen på syre i blodomloppet, men detta kommer att orsaka olika skador på hjärtat över tiden. När hjärtat väl är skadat finns det ingen återvändo och många hjärt- och kärlproblem uppstår.

Överdriven trötthet

Du kommer ständigt att vara trött, även efter de nödvändiga 8 timmarna av sömn. Men dessa 8 timmar avbröts och sömnen var ytlig så att du inte fick tillräckligt med vila. Trötthet kan bero på många andra saker, till exempel stress, men man får inte glömma bort att sömnapné kan vara en orsak.

Hur behandlar man central sömnapné?

Det uppskattas att över 100 miljoner människor i världen lider av någon typ av sömnapné. Detta gör sömnapné till en av de vanligaste sömnstörningarna och därför ägnas mycket uppmärksamhet åt forskning om behandling av denna störning. Nedan följer några av de vanligaste behandlingarna.

Kontinuerligt positivt luftvägstryck (CPAP)

En äldre man sover med CPAP-mask

Continuous Positive Airway Pressure, förkortat CPAP, är en maskin som ska ge ventilation och trycket ska vara högre än atmosfärstrycket. Du bör bära en mask som förhindrar kollaps i de övre luftvägarna. CPAP är utan tvekan ett av de mest effektiva sätten att behandla båda typerna av sömnapné, även svår central sömnapné, men det tar tid för dig att vänja dig vid att bära masken. Så ha tålamod och ge inte upp efter första natten.

Sluta konsumera opioider

Droger och sedlar på ett bord

Vi nämnde att central sömnapné är en av biverkningarna av opioider som påverkar det centrala nervsystemet för att lugna dig eller minska smärtan. Om detta är orsaken bör allt återgå till det normala så snart du slutar ta den opioiden.

Lösning av andra hälsoproblem som kan leda till CSA

En läkare i vit rock.

De flesta sömnstörningar är faktiskt bara en följd av något annat hälsoproblem. Det är därför de flesta läkare och sömnexperter anser att behandlingen av sömnstörningar bör inledas med en detaljerad undersökning av kroppen för att hitta den underliggande orsaken. När du har löst andra hälsoproblem kommer CSA att försvinna.

Adaptiv servoventilering (ASV)

Adaptive Servo-Ventilation, förkortat ASV, är en apparat som liknar Continuous Positive Airway Pressure (CPAP). Till skillnad från CPAP justerar ASV lufttrycket medan du andas för att göra andningsmönstret mer naturligt. Det gör det också möjligt att ta fler andetag om det behövs eftersom apparaten anpassar sig till ditt mönster och inte bara följer sitt eget mönster som CPAP. Personer med hjärtproblem bör dock hålla sig till CPAC istället för ASV.

Behandling med extra syrgas

En ung man som använder syrgasbehandling för att övervinna sömnapné.

Syrgasbehandling är en alltmer populär behandlingsform. Du kan använda den hemma. Om du ännu inte har genomgått syrgasbehandling bör du kontakta din läkare för att se om det är rätt val för dig och för att få råd om vilken apparat du ska använda. Syrgasbehandling är inte bara användbar för att behandla sömnapné utan även andra sjukdomar som astma

Bilevel positivt luftvägstryck (BPAP)

Bilevel positivt luftvägstryck, förkortat BPAP, är den tredje enheten vi nämner. Funktionsmässigt är den mer lik ASV än CPAP, eftersom den är adaptiv och öppnar lungorna med övertrycksventilation. Du bär antingen mask eller näsproppar. På samma sätt som ASV rekommenderas det inte till personer med hjärtsvikt.

Användning av specialiserade mediciner

Du kanske förväntar dig sömnmedicin, men Acetazolamid, en av kolsyreanhydrashämmarna, rekommenderas. Det är ett läkemedel som används för oftalmiska problem som glaukom eftersom det minskar produktionen av vätska inuti ögat, men också för epilepsi. Även om behandling av central sömnapné inte är det primära syftet med detta läkemedel har studier bekräftat att det kan vara till hjälp.

När är det dags att besöka läkaren för att behandla central sömnapné?

En man sitter i en ordination och pratar med en läkare

Även om det inte är nödvändigt att gå till en sömnklinik så snart du sover dåligt i några nätter, sömnapné är inte något du bör lämna obehandlat under lång tid. Så snart symtomen börjar återkomma är det dags att besöka läkaren för att behandla central sömnapné. Innan du går till läkaren kan du försöka ändra din Kroppens position under sömnen.

Läkaren kommer förmodligen först att beställa en fullständig medicinsk undersökning och resultaten kommer att avgöra ytterligare steg i behandlingen. Du kan till och med få ett sömnapnétest, så fråga läkaren om det.

Central sömnapné kan vara ännu farligare än obstruktiv sömnapné, så om du har symtom i mer än 10 dagar eller två veckor är vårt råd att boka tid hos en läkare så snart som möjligt.

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Relaterade inlägg

Det bästa från vår blogg

Featured image for Elektriska filtar och säkerhetsaspekter
02 maj 2024

Elektriska filtar och säkerhetsaspekter

Dessutom ska man inte förväxla elektriska filtar med uppvärmda filtar. En uppvärmd filt har inte de integrerade elektriska element som gör att den...
en kvinna som arbetar sent på kvällen vid datorn
02 maj 2024

Flux: Effekterna av att arbeta sent vid datorn

Blått ljus är en HEV-ljusvåg (High Energy Visible) som kan flimra mycket lättare än längre ljusvågor, t.ex. rött. Detta flimmer...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska