Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Yrsel under sömnen - varför händer det?

bild av vår skribent Filip Maric

Skrivet av Filip

Sömnrådgivare

Utvalda bild av yrsel medan du sover.

2 maj 2024 4 min läsning

Yrsel när du sover - varför händer det och kan vi förhindra det? Låt oss ta reda på det!

Eftersom du är här, det finns en stor chans att du har upplevt yrsel när du sover eller försöker somna, eller hur?

Det första vi vill säga till dig är att oavsett hur obekvämt det kan verka finns det förmodligen ingen anledning att oroa sig. Oftast händer detta på grund av BPBV, ett lindrigt besvärligt men inte livshotande tillstånd som främst påverkar din sömnkvalitet.

Med det i åtanke, har vi bestämt oss för att göra lite efterforskningar och ge dig svar på några frågor som du har funderat på under en längre tid.

Så, utan vidare, låt oss ta itu med detta problem direkt!

Godartad paroxysmal lägesyrsel

En kvinna i säng som lider av yrsel medan hon sover.

Benign paroxysmal positionell yrsel (BPPV) är ett problem i innerörat som orsakas av lösa kalciumkristaller som kallas otoconia. Dessa kristaller kan flyta fritt i de vätskefyllda utrymmena i innerörat, inklusive de halvcirkelformade kanalerna (SCC) som känner av huvudets rotation.

Otoconia kommer ibland att glida in i en av SCC:erna, vanligtvis den bakre SCC med tanke på dess orientering i förhållande till tyngdkraften vid den lägsta delen av innerörat. Det är fallet särskilt om din föredragna sovposition är på sidan.

Men också.., när någons huvud ändrar positionNär man tittar upp eller ner, går från liggande till sittande eller från liggande till sittande i sängen, eller när man rullar runt i sängen, flyttas otokonierna till den lägsta delen av kanalen och stimulerar balansnerven (åttonde kranialnerven). Detta kan orsaka yrsel och hoppande ögon (nystagmus).

BPPV kan drabba människor i alla åldrar men är vanligast hos personer över 60 år. De flesta patienter kan behandlas effektivt med sjukgymnastik. I sällsynta fall kan symtomen pågå i flera år.

Om du tror att du har BPPV ska du tala med din läkare eller sjukgymnast. De kommer sannolikt att utföra Dix-Hallpike-testet. Det innebär att du flyttar huvudet till specifika positioner för att se om det orsakar yrsel. Om du har fått diagnosen BPPV, finns det flera behandlingar som kan hjälpa till att lindra dina symtom.

Men låt oss sluta vara tekniska för en stund och istället diskutera de yrselsymtom som du kan uppleva om du har problem med detta.

Vilka är symtomen på BPPV?

Nu när vi har förklarat vad BBPV är, låt oss ta en titt på hur och varför du kan uppleva yrsel även när du ligger stilla.

Yrsel

Yrsel, en känsla av ostadighet eller yrsel, kan vara ett symptom på BPPV. Det beror på att tillståndet ger en falsk känsla av att du eller din omgivning snurrar eller rör sig. Detta kan leda till svaghetskänslor och till och med svimning.

Vertigo

En bild av en ung man som lider av huvudvärk.

Yrselattacker är det vanligaste symptomet på BPPV.

Det är en känsla av att vara yr, ur balans. Det är ett vanligt tillstånd som kan orsakas av många andra saker än BPPV, bland annat problem med innerörat, migrän och till och med ångest.

Även om yrsel kan vara skrämmande, det inte är livshotande och det finns behandlingar för dem som lider av yrsel.

Huvudvärk

En bild av en ung kvinna som lider av huvudvärk.

BPPV kan orsaka svår huvudvärk hos vissa personer. Detta beror på att sjukdomen kan leda till att innerörat blir inflammerat, vilket leder till svår huvudvärk.

Att ändra huvudets position kan hjälpa dig lindra huvudvärken genom att lätta på trycket från huvudet. Detta kan göras genom att ligga ner, luta huvudet åt sidan eller använda en kudde som stöd för huvudet.

Illamående

En bild av en kvinna som lider av illamående.

Illamående är ett vanligt symptom på BPPV. Precis som med huvudvärk beror detta på att sjukdomen kan leda till att innerörat eller till och med mellanörat blir inflammerat, vilket leder till illamående och kräkningar som kan störa sömnen.

Men med tanke på hur många andra tillstånd som kan orsaka illamående är detta symptom sällan "the smoking gun" när det gäller att diagnostisera BPPV. Så kom ihåg detta och ställ inte en självdiagnos! Gå hellre till en professionell läkare och låt honom eller henne ta hand om det.

De främsta orsakerna till BPPV

Nu när vi har utforskat symptomen på BPPV, låt oss ta en titt på möjliga orsaker.

Skallskador

En bild av en man med ett skadat huvud.

En huvudskada, både mild och allvarlig, kan orsaka BPPV på grund av de skador den orsakar på innerörat. Oavsett om den orsakar eller förvärrar yrseln kan en huvudskada vara en orsak till att du upplever yrsel under natten.

En annan sak att tänka på är att en huvudskada kan orsaka en rad andra sömnproblem, inklusive sömnapné.

Åldrande

Åldrande är utan tvekan den viktigaste riskfaktorn för att utveckla BPPV.

Personer över 60 år löper mycket större risk att drabbas av detta tillstånd än yngre personer. Det finns ett antal faktorer som kan bidra till denna ökade risk, bland annat förändringar i innerörats struktur och funktion när vi åldras.

Problem med innerörat

Även om det kan finnas en mängd olika orsaker till plötsliga episoder av yrsel och svindel och sömnbrist är en ofta förbisedd möjlighet en infektion i innerörat.

Infektioner i innerörat, även kallat labyrintit, kan orsaka inflammation i nerver runt innerörat, vilket leder till yrsel och andra symtom som är nära förknippade med BPPV.

Hur behandlar man yrsel när man sover?

Oftast försvinner yrseln av sig själv.. Som du vet är våra kroppar kapabla att läka på egen hand, så det finns en god chans att du inte behöver någon behandling.

Å andra sidan, om det inte försvinner på egen hand, finns det mer än ett sätt att behandla yrsel när du sover, och vissa av dem inkluderar inte ens mediciner.

Men istället för att bara räkna upp dem, låt oss ta en närmare titt på några av dessa behandlingsalternativ.

Läkemedel mot åksjuka

En bild av en ung kvinna som lider av yrsel.

Det är visserligen sant att det inte är vanligt att ge läkemedel mot yrselOm en patient upplever extremt illamående eller kräkningar kan en läkare skriva ut medicin till patienten.

I sådana fall ges läkemedel mot illamående för att hjälpa personen att tolerera lägesändringsmanövrar (som vi kommer att tala om om en liten stund).

Teknik & övningar förklarade av läkaren

Läkare kan lära dig några övningar och ge dig några sömntips om hur du kan bli av med ihållande yrsel.

Ett av sätten att behandla yrsel är Vestibulär rehabilitering. Den här tekniken hjälper till att omskola hjärnan och förbättra balansen. Du tränar ofta med en erfaren läkare som hjälper dig att få en bättre förståelse för dessa tekniker.

Därutöver, du kunde förlita dig på kanalens repositioneringsmanövrar - en serie övningar som involverar huvudrörelser kan bidra till att minska symtomen på yrsel och förbättra din allmänna balans. Din läkare kan förklara hur du gör dessa övningar på rätt sätt och kan ge dig råd om hur ofta du bör göra dem.

Två av de mest populära manövrerna är Epley-manöver och halv somersault-manöver.

Kirurgi

En bild av kirurger som utför ett kirurgiskt ingrepp.

Även om det inte är vanligt kan operation vara det enda sättet att behandla yrsel under sömnen.

Kirurgi är det enda alternativet om det finns en tumör som trycker på vestibulärnerven eller cochlearisnerven och orsakar obalans, liksom vissa andra problem.

I dessa fall är ingreppet vanligtvis nödvändigt även om man inte har yrsel. När allt kommer omkring kan dessa typer av problem orsaka andra problem längre fram i tiden. Så det är bäst att rådgöra med din läkare och se om en operation är nödvändig.

Inspektion av innerörat

En bild av en laryngolog som undersöker en kvinnas öra.

Det är inte direkt en behandling, men din läkare kan utföra en inspektion av innerörat för att ta reda på om det är något fel på din hörselgång eller trumhinna som kan orsaka dina BPPV-symtom.

Det är trots allt vårt inneröra som gör att vi kan hålla balansen. Så svår yrsel när du sover kan potentiellt tyda på någon typ av hinder eller problem med ditt inneröra. Om så är fallet kan behandlingen skilja sig från BPPV, så det kan vara värt att låta kolla upp innerörat först.

Slutsats

Sammanfattningsvis är BPPV en mycket vanlig sjukdom som kan orsaka yrsel och svindel. Nio gånger av tio är det ingen anledning till oro - oavsett hur obehagligt det kan vara.

Det är inte ovanligt att tillståndet går över av sig självt med tiden, Det finns åtgärder som du kan vidta för att behandla problemet innan det blir värre eller kroniskt. Om inget av de ovannämnda behandlingsalternativen fungerar för dig efter en tid bör du rådgöra med din läkare om hur du kan gå vidare med behandlingen. Och om du någonsin har upplevt yrsel medan du sover, dela gärna din erfarenhet i kommentarerna!

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Relaterade inlägg

Sömnråd för att hjälpa dig att sova

Utvalda bilder av Dysania
22 april 2024

Dysania 101

Det skiljer sig från en enkel brist på motivation att stiga upp som händer sporadiskt. Försök att föreställa dig detta: föregående dag var du under...
Featured image of mirtazapine for sleep.
02 maj 2024

Kommer Mirtazapine för sömn att förbättra min sömn?

Den primära rollen för mirtazapin är inte att behandla sömnstörningar. Mirtazapin är ett antidepressivt medel. Läkemedlet utvecklades i början av 90-talet ...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska