Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Vad är skönhetssömn och varför är det viktigt?

bild av vår skribent Filip Maric

Skrivet av Filip

Sömnrådgivare

Kvinna vaknar upp lycklig

22 april 2024 7 min läsning

Är skönhetssömn en myt eller är det faktiskt något vi bör sträva efter? Vad är skönhetssömn och varför är den viktig? Finns det ens? Låt oss ta reda på det!

Vi vet alla att sömn är en av de viktigaste aspekterna Sömn är en viktig del av våra liv, men ändå får vi ofta inte tillräckligt av den. Tyvärr kan sömnbrist leda till alla möjliga hälsoproblem, för att inte tala om de effekter det kan ha på vårt fysiska utseende.

Idag.., kommer vi att fokusera på skönhetssömn och hur tillräckligt med Det är viktigt för att du ska se ut och må som bäst. Vi kommer också att diskutera några hälsosamma metoder som kan hjälpa dig att få ut det mesta av din sömn, och vi kommer att beskriva några fördelar så att du vet vad du kan förvänta dig.
Låt oss börja!

Vad är skönhetssömn?

en bild av en man som sover bredvid sin mobiltelefon

De flesta vet att sömn är viktigt för den allmänna hälsan och välbefinnandet, men vad du kanske inte vet är att det finns något som heter "skönhetssömn". Så vad är skönhetssömn? I korthet är det ett uttryck för de timmar vi alla borde sträva efter att få varje natt för att se ut och må som bäst.

Även om frasen kan få dig att tro att allt handlar om att se bra ut, handlar det faktiskt om mer än bara utseendet. När allt kommer omkring kommer skönhet också från insidan.

Varför ska vi alla göra vårt bästa för att ställa oss bakom denna praxis?

Få tillräckligt med sömn kan bidra till att förbättra din hud, minska stressnivån och till och med förhindra att vissa hälsotillstånd utvecklas. En av de mest märkbara effekterna av sömn är en klarare hud. När du inte får tillräckligt med sömn syns det i ansiktet i form av mörka ringar, svullnader och en allmänt trött hud.

Å andra sidan, när du får tillräckligt med sömn har din hud en chans att förnya sig och läka under natten, vilket resulterar i en klarare och mer strålande hy på morgonen. Men låt oss inte gå händelserna i förväg. Låt oss först ta en titt på hur länge vi bör sova för att se resultaten.

Hur mycket skönhetssömn är tillräckligt?

En bild av en man som somnat på grund av narkolepsi.

Att sova mellan 7 och 9 timmar varje natt är viktigt för att hålla kropp och själ friska. Sömn är otroligt viktigt för vår allmänna hälsa och vårt välbefinnande. När vi inte får tillräckligt med sömn känner vi oss inte bara trötta och utmattade, utan det kan också leda till hälsotillstånd som fetma, hjärtsjukdomar, diabetes och så vidare.

Några av de fördelarna med att få en hel natts sömn inkluderar klarare hud, bättre koncentration, förbättrat humör, minskade stressnivåer och ett starkare immunförsvar. Så om du har känt dig sliten på sistone, eller om din hud ser lite sämre ut, kan det vara dags att fokusera på att få mer sömn.

Kan dålig sömnkvalitet påverka skönhetssömnen?

Vi känner alla till fördelarna med en god natts sömn, men vet vi verkligen vad som händer om man sover dåligt? sömnbrist? Hur påverkar det vårt utseende, vårt temperament och vår allmänna hälsa?

Åldrande

En bild av en kvinna som illustrerar åldrandeprocessen.

Vi behöver sova sju till nio timmar varje natt om vi vill behålla vårt ungdomliga utseende och få färre rynkor. Det är sant att vi inte kan bekämpa åldrandet i det långa loppet, men vissa hälsosamma metoder som skönhetssömn, hälsosam kost och att undvika stress visar sig verkligen vara fördelaktiga.

Om man bara undviker en av dessa, i det här fallet skönhetssömn, kan det leda till att huden blir rynkig och gammal. Så om du redan har en gedigen träningsrutin och äter hälsosam mat, låt inte ditt sömnschema förstöra dina resultat!

Lägre självkänsla

en lycklig familj som ligger på en madrass

För de flesta människor är deras självkänsla starkt beroende av deras utseende, så om du märker att din hud åldras för att du inte är att sova bra kommer säkert att påverka din självkänsla. Naturligtvis kommer det inte att påverka det på rätt sätt.

Dessutom visar forskning att människor i allmänhet känner sig mer självsäkra efter en hel natts sömn, så det finns det. Och det här är mycket vettigt, även utan vetenskapen. När allt kommer omkring, när du kan känna påsar under ögonen och har sänghår, känner du dig förmodligen inte som om du är på 100%.

Hudproblem

En bild av en ung brunett som har problem med huden.

Om du inte får tillräckligt med sömn kommer din hud att få betala priset. När människor inte får tillräckligt med sömn börjar kroppen i allmänhet producera för mycket av stresshormonet kortisol.

Kortisol utlöser en kaskad av effekter som kan leda till akneutbrott eller torrhet och rynkor i vissa fall. Om du har dessa hudproblem nu är det dags att prioritera sömnen!

Dessutom kan sömnbrist försämra kollagenkvaliteten, vilket leder till ännu fler utbrott, ojämn hudton, ringar kring ögonen och andra hudproblem.

Känner sig mindre attraktiv

När du inte får tillräckligt med sömn kan du börja känna dig mindre attraktiv. Faktum är att du förmodligen kommer att börja känna dig mindre attraktiv. Det beror på att när du är trött börjar din hud se trött och gråaktig ut, och dina ögon börjar se svullna ut.

Så om du vill bli av med mörka ringar, ojämn hudton, akne och få en glödande hud måste du sova lite mer.

Vilka är fördelarna med skönhetssömn?

Nu när vi har gått igenom några av de grundläggande nackdelarna med att inte få tillräckligt med sömn, ska vi vända på steken och titta på alla de goda saker som kan komma ut av att sova hälsosamt.

Skönhetslyft

En bild av en kvinna som tvättar sitt ansikte.

Det är ingen hemlighet att sömnbrist kan påverka ditt utseende. Faktum är att det är den främsta orsaken till att människor ser så trötta och slitna ut nuförtiden.

Att sova åtta timmar per natt hjälper dig inte bara att känna dig mer utvilad, det gör också att din hud ser frisk och strålande ut.

Det har till och med visat sig att de som får en god natts sömn tenderar att få färre rynkor - vilket leder oss till nästa punkt.

Mindre rynkor

När vi blir äldre blir huden mindre elastisk och mer känslig för skador.
Om du inte får tillräckligt med sömn påskyndas åldrandeprocessen och kan orsaka för tidigt åldrande, inklusive bildandet av rynkor.

När vi ändå är inne på rynkor kan du byta kudde om den är gammal. Äldre kuddar kan också leda till rynkor. Så om du vill att din hud ska se ung och fräsch ut, se till att du får tillräckligt med sömn!

Behandling av ögonpåsar

Ett av de bästa sätten att förebygga svullna ögon och mörka ringar är att få en god natts sömn. Under sömnen reparerar och föryngrar kroppen cellerna. Detta bidrar till att hålla huden ung och frisk.

Att få tillräckligt med sömn bidrar också till att minska stressnivåerna, och som vi alla vet håller stress dig inte bara vaken och orsakar svullna ögon och mörka ringar - det förstör dig också på många andra sätt.

Viktminskning

Sömnbrist kan hämma fettförbränningen och göra det svårare för dig att gå ner i vikt. När du är utvilad fungerar din kropp bättre. Du har mer energi och kan bättre motstå begär eftersom dina "hungerhormonnivåer är lägre".

Sömnen är en viktig regulator för din ämnesomsättning och kroppsviktSå se till att du får tillräckligt med sömn om du försöker bli smalare.

Förbättrat hudtillstånd

Sömn främjar ett hälsosamt blodflöde till din hud! När du inte får tillräckligt med sömn visar din hud det. Du kanske har märkt av mörka ringar under ögonen efter en sömnlös natt. Det beror på att huden runt ögonen är tunnare och mer känslig än huden i resten av ansiktet. Dålig sömn kan också göra att huden ser tråkig, torr och fläckig ut.

Men att få tillräckligt med ZZZ kan göra underverk för din hud. En god natts sömn ger huden tid att reparera och läka sig själv från de dagliga påfrestningarna så att du kan vakna med en friskare hud.

Ett bättre humör

en bild av ett lyckligt par blev av med tandgnissling

Vi har alla hört talas om att vi bör sova minst åtta timmar per natt. Men visste du att det faktiskt finns många fördelar med att få en god natts sömn? En av de viktigaste är att det kan förbättra ditt humör.

När du inte får tillräckligt med sömn producerar kroppen mer kortisol, ett stresshormon. Detta kan leda till känslor av ångest och irritabilitet. Men när du får tillräckligt med sömn producerar din kropp mer serotonin - ett "lyckohormon" - som hjälper till att reglera humöret. Så om du vill förbättra ditt humör ska du se till att du får tillräckligt med sömn!

Mer självkänsla

När du är utvilad känner du dig nöjd med dig själv och dina förmågor. Det är mer sannolikt att du känner dig självsäker och optimistisk, vilket kan leda till bättre prestationer på alla områden i ditt liv.

Som vi har sett hjälper tillräckligt med sömn dig också att se bättre ut. Studier har visat att personer som lider av sömnbrist har lägre fuktnivåer i huden och löper större risk att få fina linjer och rynkor. De tenderar också att ha en sämre hy överlag. Så om du vill se så bra ut som möjligt och känna dig trygg i dig själv - se till att du får tillräckligt med skönhetssömn!

Hur kan man öka mängden skönhetssömn?

De flesta vet att det är viktigt att få en god natts sömn, men många vet inte riktigt hur man gör eller om det ens fungerar. Men låt oss försäkra dig om att skönhetssömn inte är en myt; den existerar verkligen!
Och om du vill se så bra ut som möjligt måste du se till att du får i dig tillräckligt av det. Så hur kan du öka det? Så här gör du.

Konstant rutin vid sänggåendet

En rutin vid sänggåendet kan vara till stor hjälp för personer som har svårt att sova. Det kan hjälpa dig att slappna av och känna dig mer bekväm i sängen, vilket kan göra det lättare att somna.

Om du har svårt att sova, försök att skapa en rutin för sänggåendet och hålla fast vid det så mycket som möjligt. Gå och lägg dig vid samma tid varje kväll, stäng av elektronik, läs en bok och tillämpa något av följande tips.

Tvätta ansiktet innan du sover

Att tvätta ansiktet innan du tar en tupplur är ett av de viktigaste stegen i din hudvårdsrutin.

Att sova med ett rent ansikte gör att huden kan reparera sig själv under nattenDen rengör huden från smuts och orenheter som har byggts upp under dagen. Den hjälper också till att förebygga utbrott och håller din hud i toppskick.

Byte av lakan en gång i veckan

Sov inte på smutsiga lakan! Håll dem rena och tvätta dem regelbundet.

Byt dem minst en gång i veckan. Din hud kommer att tacka dig och du kommer att känna dig mer uppfriskad. Dessutom är det bara god hygien. Så gör det till en vana att tvätta dina tyngdtäcken, dina lakan, örngott och alla andra sängkläder minst en gång i veckan!

Undvik salta och ohälsosamma snacks

Salta snacks är inte bra för din hälsa. De kan höja ditt blodtryck och dina kolesterolnivåer och leda till andra hälsoproblem - utan att ens tänka på sömnproblem.
Istället för onyttiga snacks eller kolhydrater före sömnVälj hälsosamma mellanmål som innehåller lite salt och fett och som eventuellt kan framkalla sömn. Färsk frukt och färska grönsaker som bananer och körsbär, fullkornscrackers, mandlar och yoghurt är bra val. Ät dock minst tre timmar innan du går och lägger dig.

Ge näring åt din hud

En bild av en ung kvinna som ler.

Huden är kroppens största organ och den utsätts ständigt för hårda väderförhållanden. Det betyder att den behöver näring för att hålla sig frisk. Det finns många olika sätt att ge huden näring. Du kan använda fuktkrämer, serum och oljor för att hålla den återfuktad. Du kan också använda skrubbar och masker för att exfoliera och rengöra den.

Men det bästa sättet att ge näring åt huden är inifrån och ut. Rätt mat kan hjälpa huden att hålla sig återfuktad, bekämpa inflammation och till och med minska rynkor. Det innebär att du måste äta en hälsosam kost och dricka mycket vatten.

Optimera sömnmiljön

Det är viktigt att ha en mörk, tyst och sval miljö när du sover. Se till att blockera alla ljuskällor och skapa så lite ljud som möjligt. Överväg att använda mörkläggningsgardiner eller en ögonmaskoch öronproppar eller en maskin med vitt brus som hjälper dig att glida in i en djup sömn. Dessutom kan du använda täcken mot allergi och sköna sängar kan förbättra den totala sömnmiljön och därmed garantera dig en god natts sömn.

Tänk på att den miljö du sover i påverkar din sömnkvalitet. Se därför till att miljön är avkopplande och lugnande sovrumsdesign kommer att förbättra din sömn. Sänk också termostaten. Du vill att din kroppstemperatur ska gå ner - inte upp.

Ät hälsosam mat

en bild av mat som är rik på magnesium

Hälsosam mat som frukt, grönsaker och magert kött kan hjälpa dig att sova bättre. När du är trött arbetar din kropp hårt för att återställa energin, och att äta hälsosam mat kan göra den processen enklare. Att äta hälsosamt före sänggåendet kan också hjälpa dig att sova bättre genom att hålla blodsockernivån stabil under natten.

Dessutom hjälper en hälsosam kost oss i allmänhet att se så bra ut som möjligt. En hälsosam kost hjälper oss att hålla kilona borta, förhindrar otäcka finnutbrott och gör att vi får mer energi. Så det är viktigt att inte underskatta hur mycket din kost påverkar din skönhet!

Håll dig hydrerad

När du sover behöver din kropp vatten för att hålla sig hydreradDricka vatten före sänggåendet hjälper dig att hålla dig hydrerad under natten och sova bättre.

På samma sätt bör du undvika alkohol före sänggåendet. Trots att du blir sömnig kommer en sängfösare faktiskt att torka ut dig och rubba dina sömnmönster.

Applicera ansiktsrengöring

En bild av en kvinna som smörjer in sitt ansikte med en ansiktsrengöring.

Du måste tvätta ansiktet innan du går och lägger dig. Milda rengöringsmedel är bättre eftersom de inte irriterar din hud. Men alla behöver inte välja en mild rengöring.

Välj ett rengöringsmedel som passar din hudtyp. Om du har känslig hud ska du välja en mild rengöring. Du kan också använda en oljefri rengöring om du har fet hy. Och så vidare.

Använd ljummet vatten för att tvätta ansiktet. Applicera rengöringsmedlet på ansikte och hals med cirkulära rörelser. Skölj av det, krama din kudde och vakna lika vacker som någonsin!

Använd anti-ageing krämer

En bild av en kvinna med anti-aging-kräm applicerad i ansiktet

Ju fler rynkor du har, desto viktigare är det att du använder en anti-ageing-kräm. Dessa krämer kan hjälpa till att reparera de skador som har uppstått på huden och förhindra att ytterligare rynkor bildas.

Det finns en mängd olika formler tillgängliga, så se till att välja en som passar din hudtyp. Om du är osäker på vilken du ska välja kan du be din hudläkare om en rekommendation.

Använd ekologiska sängkläder

En bild av en bambubädd med levande ljus.

Ekologiska sängkläder är inte bara bra för miljön utan också för din hälsa. De är fria från skadliga kemikalier och bekämpningsmedel som kan orsaka hälsoproblem. Ekologiska sängkläder är också bekvämare att sova på och de tenderar att hålla längre.

Bambusängkläder är till exempel ett utmärkt alternativ för ekologiska sängkläder. Den är tillverkad av bambufibrer som är naturligt antimikrobiella och allergivänliga. Med andra ord - de är bra för din hud och gör din sova lättare om du lider av allergier.

Sängkläder av bambu är också mer absorberande än bomull och den transporterar bort fukt för att hålla dig sval och bekväm medan du sover, vilket ger dig en hel natts sund sömn och skönhetssömn - fri från störningar.

Dessutom kan du använda silkeslakan också - eftersom det finns en några fördelar med att använda silkeslakan.

Slutsats

Sammantaget är skönhetssömn inte bara en påhittad sak som tidningar kom på! Så se till att du får tillräckligt med sömn för att se så bra ut som möjligt. Och om du har några andra tips för att skapa den bästa rutinen för skönhetssömn, berätta gärna för oss i kommentarerna.

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Relaterade inlägg

Det bästa från vår blogg

Utvalda bilder för Bästa påskerbjudanden
02 maj 2024

Bästa påskerbjudanden 2023

Våren är över oss! Och det betyder bättre väder (förhoppningsvis), lammstek, påskägg och påskreor. Så för att bespara dig besväret med att gå...
utvald bild för fotboll sovrum idéer
22 april 2024

Fotboll sovrum idéer

Det kan vara svårt att få till den perfekta sovrumsdesignen för ditt lilla fotbollsfan. Det finns dock mycket att leka med för att skapa något ...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska