Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Vilken riktning är bäst att sova i per Vastu Shastra?

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

Utvalda bilden av sovande per Vastu Shastra.

2 maj 2024 8 min läsning

Många gamla traditionella metoder och traditioner, särskilt de som härstammar från Fjärran Östern, tror att kvaliteten på din natts sömn är nära relaterad till den position du sover i och sovrummets miljö. En av dessa metoder är Vastu Shastra.

Utan en god natts sömn, kan du inte vara helt frisk. Om du inte känner dig utvilad i början av dagen kommer situationen att förvärras under dagen, och varje person har många uppgifter under varje dag så du behöver mycket energi.

Om du inte sover bra en dag är det inte alarmerande, men på lång sikt leder det till många fysiska och till och med psykiska sjukdomar.

Det är därför det är nödvändigt att ditt sovrum är helt bekvämt, mörkt och tyst. Du måste också välja den bästa madrassen och kudden för din sömnposition.

I hela västvärlden anses detta vara tillräckligt för att få en ordentlig vila. Men om du lär dig mer om österländska andliga metoder kommer du att inse att jordens elektromagnetiska fält och andra faktorer också påverkar din sömn.

Vad är Vastu Shastra?

Vastu Shastra betyder på sanskrit vetenskap om arkitektur. Vastu Shastra tros ha sitt ursprung under den vediska perioden.

Feng shui, en gammal kinesisk traditionell metodhar blivit mycket vanligare än Vastu Shastra under de senaste decennierna, så vi antar att du först vill veta om Feng Shui och Vastu Shastra är lika. Likheten finns verkligen. Båda är baserade på energiflödet, som kallas "Prana" på sanskrit och "Chi (Qi)" på kinesiska, så vi kan säga att grunden är densamma.

En bild av indisk arkitektur enligt vastu shastra.

Men.., Vaastu Shastra är mycket mer baserad på vetenskap, medan Feng Shui ibland anses vara en vidskeplig metod. Vaastu Shastra är ett arkitektoniskt system som kombinerar de klassiska principerna för matematik, geometri och geologi med religion, filosofi och spiritualism för att uppnå ett harmoniserat energiflöde.

Man tror att jorden är en levande organism och att det finns 5 element: Rymd, luft, eld, vatten och jord. Tro det eller ej, men Vaastu Shastra-konceptet har visat sig vara mycket effektivt ur arkitektonisk synvinkel, och Angkor Wat, ett tempelkomplex i Kambodja, är det bästa exemplet. Angkor Wat finns med på UNESCO:s världsarvslista och byggdes enligt Vastu Shastra-principerna.

Nord, öst, väst, syd

Du kommer att märka att Vastu Shastra sömntips alltid gäller de fyra kardinalpunkterna - norr, öst, väst, syd. Huvudriktningen anses vara avgörande för att avgöra vilka väderstreck man sover mot. Jordens elektromagnetiska fält är viktigt men också trosföreställningar, främst från den hinduiska traditionen.

Varför ska du sova med huvudet riktat mot söder?

Enligt Vastu Shastra ska du rikta huvudet mot söder. Även om detta inte är den enda riktningen som är bra för att sova, anses den vara den bästa. Vi måste notera att detta gäller för människor som bor på norra halvklotet, medan motsatsen är korrekt för dem som bor på södra halvklotet. I de följande styckena kommer vi att fokusera på vetenskapliga förklaringar, men vi kommer nu att nämna en annan anledning till varför du ska sova mot söder enligt Vastu Shastra.

En bild av en sovande ung man med huvudet pekande mot söder.

I hinduisk och buddhistisk mytologi finns det en gud för söderriktningen som heter Yama. Yama är också dödens och dharmas gud. Man tror att man får en mycket djup sömn om huvudet ligger i söder.

Sänker blodtrycket

Högt blodtryck, så kallat hypertoni, är ett av de största hälsoproblemen i den utvecklade världen. Hypertoni uppstår till följd av ohälsosam kost, otillräcklig fysisk aktivitet, högt kolesterol i blodet, men också stress. Om det lämnas obehandlat kommer det att orsaka många hjärtsjukdomar. Om du har problem med högt blodtryck bör du, förutom livsstilsförändringar, också kontrollera om du sover mot söder.

I linje med jordens magnetfält

Jorden har ett geomagnetiskt fält, och den har också magnetiska nord- och sydpoler. Polerna är nära de geografiska polerna, men de är inte 100% på samma plats, eftersom magnetiska poler rör sig mycket långsamt. Dessa förändringar är mycket långsamma så att de inte påverkar kompassens funktion, och vid någon tidpunkt inträffar en geomagnetisk omvändning. Det geomagnetiska fältet har en effekt på sömnen, så du måste sova i linje med det.

Förbättrar sömnkvaliteten

När du sover med huvudet vänt mot söder förbättras din sömn på flera sätt. Det kan sänka blodtrycket och minska problem med huvudvärk. Även när du sover i linje med ett geomagnetiskt fält kommer energiflödet att vara obehindrat.

Är det då fel att sova i andra riktningar?

Nej, det är inte fel att sova i andra riktningar. Söder är att föredra, men öster är också en bra riktning. Solen går upp i öster och därför är det också mycket bra för dig att sova mot öster. Det anses vara det bästa alternativet för alla som använder sina kognitiva funktioner mycket, till exempel studenter, eftersom det kommer att förbättra deras koncentration och öka deras minne. Norr bör undvikas och väster är neutralt. Det finns ingen forskning som visar att det är skadligt eller bra för dig att sova mot väster.

Undvik att vända dig mot norr

Återigen gäller detta för dem som bor på det norra halvklotet. Och varför ska man enligt Vastu Shastra-principerna inte sova mot norr? För att när någon dör i väntan på kremering ska han vara vänd mot norr. Man tror att när själen lämnar kroppen så gör den det mot norr. Anledningen är den magnetiska dragningskraften i jordens elektromagnetiska fält. Du kommer förmodligen inte att förlora din själ på det sättet, men din nattsömn kan bli störd.

Mer tid behövs för att komma in i REM-fasen

REM-sömn (Rapid Eye Movement) skiljer sig avsevärt från icke-REM-sömn och många forskare anser att REM-sömnen är viktigast. Under REM-fasen stimulerar sömnen olika delar av hjärnan och leder till förbättrade kognitiva funktioner samt ett allmänt välbefinnande. Det tar vanligtvis cirka 90 minuter för dig att nå REM-sömn. Man har funnit ett samband mellan att sova mot norr och att REM-sömnen kommer igång långsammare.

en bild av en kvinna som sover och framkallar en klardröm

Vad mer kan du göra för att förbättra din sömnkvalitet om du redan sover enligt South Pointing?

Du sover redan på South Pointing, men vaknar ofta, kan inte somna snabbt eller har låg energinivå på morgonen. Då måste du ändra några fler saker i ditt sovrum för att göra miljön perfekt för att sova. De flesta av de följande råden gör chanser både för anhängare av Vastu Shastra och i allmänhet.

Ta bort allt skräp

Röran, särskilt i sovrummet, skapar en känsla av ångest. Om du har en känsla av att allt kommer att falla på dig kan du inte sova bra. Dessutom hindrar röran energi från att flöda och därför bör du ta hand om röran så snart som möjligt.

Avlägsna elektronik

Du bör undvika att använda elektronik minst en timme före läggdags. Blå skärm påverkar utsöndringen av melatonin, ett sömnhormon, negativt och kan därför störa dygnsrytmen. Elektronik kan också påverka elektromagnetiska fält negativt, så lämna din smartphone och surfplatta i vardagsrummet.

en bild av elektroniska prylar som stör din sömn

Håll dig till Feng Shui-principerna

Eftersom både Vastu Shastra och Feng Shui är baserade på flödet av universell energi, ibland kallad kosmisk ström, kan du tillämpa principerna från båda. Det finns tydliga Feng Shui-regler om sovrummets planlösning. När du har inrett sovrummet på detta sätt får du en harmonisk och behaglig sömnmiljö.

Måla ditt sovrum enligt Vata Dosha-principerna

Färger är mycket viktiga i nästan alla österländska traditioner. Medan Feng Shui rekommenderar vissa färger för ett visst syfte, till exempel rött för makt och vitt för pengar, har Vastu Shastra ett annat tillvägagångssätt. Man tror inte att en färg kan vara densamma för alla, utan färgerna väljs individuellt. När du har valt din färg, måla då ditt sovrum.

En bild med höga färger.

Rikta din sänggavel mot söder eller väster

Huvudgavel är särskilt viktigt för Feng Shui. Man tror att sänggaveln är viktigast för förhållandet med din partner, men också för att sova, eftersom det ger dig en känsla av säkerhet. Om din säng inte har en sänggavel, köp en, och om du inte har plats kan två stora kuddar vara en ersättning.

Undvik speglar som är placerade på motsatt sida av sängen

Om du inte vill att din partner ska vara otrogen mot dig ska du aldrig placera en spegel på motsatt sida av sängen, åtminstone inte enligt Feng Shui. En spegel kan föra in någon annans energi och det kan vara en anledning till otrohet. Spegeln på motsatt sida av sängen kan påverka ångest, inte bara otrohet.

Inget fönster bakom sängen

Ställ alltid en säng mot väggen och inte mot fönstret. Om sängen står under fönstret kommer din energi, oavsett om du kallar den Qi eller Prana, att flöda ut och du kommer att få en mycket orolig sömn. Till skillnad från fönster ger en vägg dig en känsla av frid.

En bild av en ung kvinna som drar för gardinerna i fönstret.

Placera sängen på motsatt sida av dörröppningen

På samma sätt som du inte ska ställa en säng vid fönstret, ska du ställa sängen på motsatt sida av dörröppningen. Detta gör att du kan sova gott och påverkar inte energiflödet negativt. Det anses vara otur att ha fötterna vända mot dörröppningen, eftersom det antyder att någon är död.

Slutsats

Vissa tenderar att tro på Vastu Shastra, Feng Shui och andra liknande gamla traditioner, medan andra inte gör det. Oavsett om man är troende eller inte bör man inte a priori vägra att tillämpa åtminstone några av principerna. Många av dessa principer är baserade på vetenskap och har under tusentals år visat sig vara mycket användbara både för vår hälsa och för att framgångsrikt bygga berömda tempel och andra byggnader.

Sov på sidan för att undvika snarkning

Vastu Shastra skiljer sig från de andra, eftersom det är en avancerad arkitektonisk metod som har överlevt tidens tand. Så även om du inte har möjlighet att bygga ditt hem, justera det du har för närvarande så att energiflödet är oavbrutet. Det är mycket enkelt att vända sängen mot söder eller öster. Ta också bort alla prylar och elektronik. Det här är alla enkla tips som kan påverka kvaliteten på din natts sömn avsevärt.

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska