Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Hur man sover med ont i halsen och ändå får tillräckligt med sömn?

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

Utvalda bilden av hur man sover med ont i halsen

22 april 2024 3 min läsning

Att sova med ont i halsen är ganska svårt, men vi kanske har några lösningar i rockärmen. Lär dig hur du sover bättre med ont i halsen.

Halsont är ett problem som de flesta människor drabbas av minst en gång under året. Bortsett från den ständiga klådan och irritationen kan halsont vara en riktig plåga när lamporna släcks.

Nämligen, det är ganska svårt att sova när du har ont i halsen. Du vänder och vrider på dig och försöker somna, men även om du lyckas... Du vaknar av att hosta. 

Så idag försöker vi besvara den gamla frågan - hur man sover med ont i halsen och ändå får tillräckligt med sömn? Låt oss ta reda på det!

Vad kan jag göra för att lindra min halsont?

En sjuk kvinna som har problem med halsont.

Halsont orsakar många sömnlösa nätter över hela världen. Oavsett om det bara är en kliande hals, nästäppa eller en svår halsont - resultatet är detsamma - du kan inte sova.

Det finns dock en hel del saker du kan försöka göra för att lindra den ihållande halsont och hjälpa dig att somna.

Tänk på att detta inte är professionell medicinsk rådgivning, inte heller är det medicinskt granskade råd, utan bara en uppsättning allmänna tips som hjälper dig att sova och andas lättare.

Inandning av ånga före sänggåendet

En kvinna ångar in sig själv på en diffusor

Inandning av ånga kan minska svullnaden och lindra smärtan vid halsont. Om du använder receptbelagda inhalationer eller bara njuter av lite pepparmint- eller eukalyptuste är upp till dig och hur ont du har i halsen. Hur som helst bör båda ge tillräcklig lindring och hjälpa dig att somna.

Drick hostmedicin före sänggåendet

En flicka som får hostmedicin.

Att dricka hostsirap kan lugna halsont som kan orsaka hosta och som kan hålla dig vaken på natten - särskilt om du har torrhosta. En enda matsked hostsirap räcker långt för att lugna din kliande hals, så att du kan sova hela natten.

Lägg dig på sidan

En ung kvinna ligger på sidan.

Rinnande näsa och nästäppa kan orsaka halssmärta. Genom att sova på sidan kan du tömma en av de täppta näsgångarna, vilket ger en viss smärtlindring och lugnande effekt i halsen. Detta är en vanlig metod för att hantera symtom på en bakteriell infektion eller förkylning.

Undvik varma och kalla drycker

Både varma och kalla drycker kan få din hals att flamma upp och orsaka ännu mer smärta, hosta och allmänt obehag. Trots vad många säger, dricka varmt vatten med citron eller varmt te kommer inte att fungera som smärtlindring. I själva verket kommer det bara att göra saken värre, så det är tillrådligt att du bara håller dig till varma drycker före sänggåendet.

Ta en dusch innan du går och lägger dig

en kvinna som duschar innan hon går och lägger sig

Att duscha med varmt vatten får inte bara hela kroppen att slappna av och gör dig på humör för att sova, men det kommer också att hjälpa dig att lugna halsen och lindra trängsel. En ångande dusch är inte en medicinsk behandling, men det är en av de vanligaste huskurerna för att lindra trängsel, kliande hals och andra vanliga influensasymtom.

Sätt telefonen på ljudlöst läge för att undvika störande ljud

Om du lyckas somna - är det bäst att du fortsätter att sova. Därför föreslår vi att du sätter din telefon på ljudlös för att undvika störningar som kan väcka dig.

Sov på en lutande säng

Att sova i en lutande ställning kan bidra till att lindra trängsel, halsont, gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) och andra symtom i samband med en vanlig förkylning som vanligtvis håller dig vaken på natten. Om du sover på en lutande säng eller bara en kilkudde vid sängens huvudända är upp till dig, men om du är bekväm med att sova i den här positionen - ge det ett försök.

Öka luftfuktigheten i rummet där du sover

En luftfuktare för bättre sömn

Torr luft är inte behagligt Om du har problem med halsen kan en ångkokare eller luftfuktare i sovrummet hjälpa dig att andas lättare. Fuktig luft är behaglig för de irriterade vävnaderna i halsen och näsan, så att du kan falla i sömn och fortsätta sova. Se bara till att du regelbundet rengör luftfuktaren för att undvika att förvärra ditt tillstånd och försämra ditt immunförsvar med aerosolbakterier.

Håll dina lakan rena och fräscha

Smutsiga lakan är en grogrund för vanliga hushållsallergener som kan förvärra ditt tillstånd och förstöra ditt sömnschema. Därför uppmanar vi dig starkt att hålla dina lakan och sängkläder fräscha och rena. Byt dem varannan dag när du har ont i halsen eller andra influensaliknande symtom.

Prova rekommenderade (receptfria) mediciner

Om inget annat fungerar, förkylningsmedicin, receptfria sugtabletter, halsspray och andra smärtstillande medel för en värkande hals kommer förmodligen att hjälpa dig att lindra smärtan och somna lättare. De flesta av dessa mediciner finns tillgängliga, men om du redan använder någon annan medicin föreslår vi att du rådgör med din läkare först.

Finns det några naturliga botemedel mot halsont?

Bortsett från de tidigare nämnda metoderna finns det också några andra naturläkemedel med "snabb lindring" som kan hjälpa dig att hantera halsont, magsyra och andra influensaliknande symtom som får dig att vakna mitt i natten. Så låt oss kolla in dem.

Honung och varmt te

Ett glas te och en sked honung.

Blandning av honung och varmt te är en vanlig huskur mot halsont. Enligt vissa referentgranskade studier är honung mer effektivt för att lugna ihållande halsont och hosta än vissa vanliga receptfria läkemedel.

Varmt kamomillte

Kamomillte får dig att somna oavsett om du är sjuk eller inte. Dess lugnande och antiinflammatoriska egenskaper gör det till ett utmärkt naturläkemedel mot alla typer av influensaliknande symtom. Medan du väntar på att ditt te ska svalna kan du också andas in ånga från kamomillte för att ytterligare lindra din värk.

Pepparmint

En färsk pepparmynta och pepparmyntsolja.

Precis som kamomill är pepparmyntste ett annat vanligt naturläkemedel som används för att behandla en rad olika symtom. Det är antibakteriellt, antiinflammatoriskt och antiviralt, vilket gör det till en mer än lämplig kandidat för att hjälpa dig att sova bättre när du är sjuk eller förkyld.

Varmt saltvatten

Gurgla varmt saltvatten för att lindra trängselSaltvatten löser upp slem och hjälper till att lindra en värkande hals för att hjälpa dig att sova bättre. Saltvatten anses allmänt vara en av de bästa huskurerna som ersätter nässpray och kommer säkert att hjälpa dig att glida iväg till drömmarnas land.

Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger eller ACV är känt för att behandla många virusinfektioner. Precis som med salt och vatten, gör en blandning av ACV och varmt vatten och gurgla med det. Var inte heller rädd för att svälja lite av det. Att sippa på ACV och varmt vatten hjälper till att bryta ner slem och lindra en värkande hals.

Vad händer om ingen av metoderna ovan fungerar?

En manlig läkare håller antibiotika i handen.

Om du har feber, svullna körtlar och ingen av de ovan nämnda metoderna verkar fungera eller hjälpa, eller om du har något av följande symtom ...

  • Smärtsam sväljning
  • Röda och svullna halsmandlar
  • Feber
  • Utslag
  • Röda fläckar i bakre delen av munnen

...kan du lida av streptokocker i halsen.

 

Om så är fallet är behandling med antibiotika nödvändig, och de ovan nämnda metoderna kommer inte att göra dig mycket gott på egen hand. Vid den tidpunkten är det viktigt att gå till läkaren. Du behöver receptbelagd medicin för att gå tillsammans med huskurer. Med dessa kombinerade är vi ganska säkra på att du kommer att kunna sova igenom natten utan några som helst problem.

Så det är hur man sover med ont i halsen - om du har en alternativ metod som vi inte har listat här, skriv oss kommentarer! Vi kommer mer än gärna att diskutera det!

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Relaterade inlägg

Sömnråd för att hjälpa dig att sova

Utvalda bild av yrsel medan du sover.
02 maj 2024

Yrsel under sömn

Men också när någons huvud ändrar läge, till exempel när man tittar upp eller ner, går från liggande till sittande eller från liggande till sittande i sängen, eller när...
Utvalda bilder för Topp 7 CBD-produkter
02 maj 2024

Bästa CBD-produkter

Nu när du har sett vad de bästa CBD-oljorna är i vår bok, låt oss prata om hur vi fattade vårt beslut. Eller, mer exakt, vad du borde ...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska