Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Pushups före sängen - Kommer du att sova bättre efter pushups?

bild av vår skribent Filip Maric

Skrivet av Filip

Sömnrådgivare

Kvinna gör armhävningar

22 april 2024 2 min läsning

Fysisk aktivitet är av yttersta vikt för det kroppsliga och mentala välbefinnandet och därmed för sömnkvaliteten. Det är dock viktigt att du tar hänsyn till tidpunkten för träningspasset för att förbättra sömnkvaliteten. Här analyserar vi om armhävningar före sänggåendet är bra för dig.

En av de viktigaste vanorna som du behöver ta till dig för att din sömnhygien för att vara bra är att vara fysiskt aktiv. Detta innebär inte bara regelbundna 1 timmes träningspass, utan också promenader och att begränsa tiden du sitter så mycket som möjligt.

Vi vet att detta kan vara mycket krävande, eftersom du tillbringar 8 timmar eller mer på jobbet och har många andra ansvarsområden under resten av dagen.

Men ändå.., du måste hitta tid för att träna. Det behöver inte vara ett gym om du inte har tid att gå dit.

Armhävningar är ett bra alternativ och du kan göra dem hemma, och det tar dig bara ungefär en halvtimme. Även om det är helt klart att fysisk aktivitet är nödvändig, finns det många tvivel om vad som är den perfekta tiden på dagen för ett träningspass.

Vi tar upp detta ämne för att hjälpa dig att få bättre sömnkvalitet.

Konceptet att träna före läggdags

En bild av en man som gör armhävningar.

Vissa kommer att säga att konceptet att träna före sänggåendet är det bästa och att du kommer att bli så trött på det sättet och sedan somna mycket lätt och snabbt. Å andra sidan kommer det att finnas de som kommer att försöka övertyga dig om att du måste undvika det, eftersom det kommer att ha en mycket negativ effekt på sömnkvaliteten.

Problemet är att avgöra vem som har rätt och vem som har fel, eftersom båda begreppen förespråkas av vissa respektabla fitnessinstruktörer och läkare.

Det första du bör tänka på är att du måste lyssna på din kropp, för på det sättet kommer du bäst att bedöma vad som är optimalt för dig. Det andra är att du inte ska ta allt du läser för givet, för de råd som är bra för elitidrottare betyder inte att de är bra för dig också.

Det som elitidrottare gör är verkligen inte guldstandard, eftersom färre än 1% av alla människor i världen har sådana anlag, och dessutom har du inte ägnat hela ditt liv åt att maximera prestationer.

Det du behöver veta om detta ämne är att en genomsnittlig person bör inte ha problem med nattsömnen om du gör armhävningar en och en halv timme innan du går och lägger dig. Så om du vill träna på kvällen är det förmodligen helt okej för dig, men gör inte armhävningar precis innan du går och lägger dig, eftersom det kan påverka melatonin och dygnsrytmen.

Resurs:

https://www.healthline.com/health/sleep/the-best-workout-routine-to-do-before-bedtime

Hur många armhävningar ska jag göra innan jag somnar?

En bild av en kvinna som gör en armhävning

Om du följer vårt råd att göra armhävningar minst en timme innan du går och lägger dig påverkas inte antalet armhävningar av tidpunkten för träningspasset. Det som avgör antalet repetitioner och set är din nuvarande konditionsnivå samt ditt mål. Om du aldrig har gjort armhävningar eller åtminstone inte nyligen, försök att göra 3 uppsättningar med 10 repetitioner.

Om din konditionsnivå är avancerad kan du göra 200 eller fler armhävningar under ett träningspass. Ett bra test av din nuvarande konditionsnivå och kardiovaskulära hälsa är också att göra så många armhävningar du kan inom en minut. På så sätt kan du testa dig själv varje eller varannan månad.

Vilken typ av armhävningar är bäst att göra innan du går och lägger dig?

Det finns inte många typer av övningar som är mer mångsidiga än armhävningar. De aktiverar hela kroppen och det är därför de är så populära oavsett om vi pratar om MMA kämpar, fotbollsspelare eller en man som bara vill vara i god form.

Eftersom så många olika typer av människor utför armhävningar regelbundet kan vi se många olika typer av armhävningar. När du skriver "pushups" på sökmotorn hittar du minst 20 olika typer och då kommer du att undra vilken typ av armhävningar som är bäst att göra innan du slår i sängen. Vi har valt ut de 4 mest populära typerna, och med tiden kan du säkert implementera några andra också.

Armhävningar på vägg

En bild av en kvinna som gör armhävningar på en vägg.

Armhävningar är en kroppsviktsövning som aktiverar ett stort antal muskler. Så bli inte förvånad om du inte ens kan göra en enda armhävning. Men det betyder inte att du måste ge upp, tvärtom. Du behöver bara börja med en form av denna övning som inte är så krävande, och det är vägg push-ups.

Eftersom du trycker mot väggen, inte mot golvet, blir belastningen lägre på grund av minskad tyngdkraft. Om du har problem med handleden är väggarmhävningar också ett bra alternativ. Var uthållig och efter en tid kommer du att kunna göra vanliga armhävningar.

Armhävningar med knäna

En bild av en ung kvinna som gör knäarmhävningar.

Knäarmhävningar är en annan form av denna övning som är lättare än vanliga armhävningar eller avancerade former. När väggarmhävningar har blivit för lätta och vanliga armhävningar fortfarande är för svåra kan du prova knäarmhävningar. Detta kommer att hjälpa dig att stärka hela kroppen ännu mer, inklusive handleden, innan du går vidare till nästa nivå.

Armhävningar på snedden

En bild av en ung kvinna som gör lutande armhävningar.

Nu kommer vi till den del där vi pratar om former som är mer utmanande jämfört med vanliga armhävningar. Lutande armhävningar är inte betydligt svårare än vanliga armhävningarmen riktar in sig på några andra muskler och minskar också trycket på handleden, axlarna och andra överkroppsleder. Så om du är för stark för vägg- och knäarmhävningar men har problem med handled och axlar, prova lutning.

Armhävningar i sidled

En bild av en kvinna som gör en Decline armhävning på en yogaboll

Decline pushups är ganska svåra för en nybörjare och riktar in sig mycket mer på axlar och övre bröstkorg jämfört med vanliga pushups that riktar sig mer mot triceps och kärnmuskler. Detta betyder inte att den ena eller den andra versionen helt utesluter några av dessa muskler, men den belastning som musklerna måste bära skiljer sig åt. Se alltid till att utföra övningen korrekt, för om det är för svårt för dig kommer du inte att kunna utföra det ordentligt och då riskerar du skador och det finns ingen fördel.

Fördelar med att göra armhävningar före sänggåendet

En bild av en ung kvinna som gör armhävningar.

Det finns många fördelar med armhävningar. Det är en funktionell övning som kommer att göra dig starkare och ditt kardiovaskulära system friskare. Du kommer att märka hur dina muskler växer främst bröst, axlar, triceps och underarmar eftersom pushups är en bra muskelbyggande övning.

Och du kommer att stärka kärnan, vilket är viktigt på grund av hållningen, men också så att du kan utföra mer komplexa övningar som marklyft. Det som är riktigt bra med armhävningar är att du inte behöver någon utrustning eller utrymme för träning, utan du kan göra armhävningar överallt.

Dessutom kan alla tränare enkelt anpassa push-ups för nybörjare, de som har en skada eller ett specifikt mål. Och Det tar inte lång tid att lära sig att göra armhävningar, som är fallet med olympiska lyft, marklyft och liknande.

Lätt att falla i sömn

En bild av en ung kvinna som sover på vänster sida.

Man måste vara fysiskt trött för att kunna sova gott. Och en man som arbetar på kontor har mycket svårt att bli fysiskt trött, samtidigt som han är mentalt mycket utmattad, och båda dessa faktorer är till förfång för en god natts sömn. När du har gjort armhävningar, duschat och ätit middag kommer du säkert att somna inom en timme eller två och få en god natts sömn.

Rekommenderad läsning:

Stärker immunförsvaret

En frisk kvinna som regelbundet använder magnesium

All typ av träning, inklusive armhävningar, är bra för immunförsvaret eftersom blod och lymfa flödar snabbare när du är fysiskt aktiv. De vita blodkropparna cirkulerar då snabbt i kroppen och kan upptäcka sjukdomar snabbare och bättre. Immunförsvaret är inte bara viktigt för att bekämpa influensa, utan det bör förhindra mycket allvarligare sjukdomar som cancer.

Hur hittar man den perfekta träningsintensiteten före sänggåendet?

En bild av en ung kvinna som gör armhävningar.

Ett vanligt träningspass som endast består av uppvärmning, armhävningar och nedvarvning/stretching har en intensitet som är idealisk två timmar före sänggåendet. Men om du gillar högintensiva träningspass bör du inte göra det senare än 19:00, naturligtvis beror det på vilken tid du går och lägger dig.

Ansträngande fysisk aktivitet gör dig mycket trött i det första ögonblicket när du slutar, men det finns en möjlighet att du efter några timmar kommer att känna mycket energi, något som verkligen inte är önskvärt före sänggåendet.

Så det finns inget behov av att begränsa antalet set och reps, men intensiteten bör inte vara 100%, snarare någonstans runt 70%.

Ska man träna eller göra armhävningar innan man går och lägger sig överhuvudtaget?

En bild av en vacker ung kvinna som tränar och gör armhävningar före läggdags.

Ja, du ska göra armhävningar som kvällsträning utom i två fall. Det första fallet är om du inte har tillräckligt med tid så att du gör ett träningspass 15 minuter före sänggåendet och intensiteten blir för hög. Då kommer det att påverka din natts sömn negativt.

Det är viktigt att din kropp får tillräckligt med tid för att kyla ner kroppstemperaturen och smälta måltiden innan du går och lägger dig. Ett annat fall är om du märker att träningspasset inte passar dig om det är efter klockan 15, till exempel. Någon har en sådan dygnsrytm att han eller hon bara tycker om fysisk aktivitet om den sker på morgonen.

Annat än det, en pushup är en fantastisk övning, en av de bästa kroppsviktsövningarna som finns. Det kommer att stärka hela kroppen och risken för skador är mycket liten som med de flesta kroppsviktsövningar, till skillnad från styrketräning där en felaktig rörelse kan orsaka skada. När du lyfter vikter är det också vanligt med egolyft och då kan skador inträffa när som helst.

Slutsats

Sammanfattningsvis är armhävningar en utmärkt övning som kan hjälpa dig att hålla dig i form. Och så länge du ger din kropp tid att svalna kan armhävningar före sänggåendet vara ett bra sätt att förbränna några extra kalorier innan du går och lägger dig!

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska