Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Vad är en trundle säng och vilka är fördelarna med trundle sängar?

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av

Sömnkonsult

Utvald bild av trundle sängram.

2 maj 2024 6 min läsning

Du har säkert hört talas om dem, men skulle du kunna svara någon om de frågade dig, "Vad är en säng? Vilka är fördelarna med den?". Nej, eller hur? Tja, när du är klar med oss - det kommer du säkert att göra!

En dubbelsäng sparar lite utrymme men ger dig också mycket utrymme för när gästerna kommer över. I princip kan du skaffa dig två gästsängar samtidigt som du tar upp utrymmet för en. Åtminstone för en stund.

Som du säkert vet är en sängbotten ungefär som en vanlig plattformssäng, men istället för att ha en förvaringsenhet under sig - får du en utdragbar säng. 

Som sådan är en trundle en viktig möbel för gästrummet. Men det är knappast allt som den är bra för. Men låt oss inte gå händelserna i förväg - vi kommer till det om en minut. För tillfället börjar vi med grunderna.

Är alla underbäddar bokstavligen likadana när det gäller storlek, förvaring, mått och madrasser?

Nej. I motsats till vad många tror är sängarna definitivt inte likadana.

En sängbotten är en två-i-ett-säng som du ofta hittar i ett barnrum eller ett gästrum. Det är ett platsbesparande underverk av en säng, och när den används på rätt sätt, kan förvandla ditt lilla extra rum till ett mysigt sovrum för mer än ett par personer.

Som du säkert vet kommer en sängbotten för det mesta i form av en vanlig enkelbäddsram. På grund av det, en trundle blev ett populärt val enbart för barnrum och gästrum. När jag tänker på det - detta har också gjort att folk tror att alla trundle beds är likadana. Inte räknar designskillnaderna, uppenbarligen.

En bild av en modern säng med metallram.

Men vi är här för att berätta att det inte är helt sant. Även om det är ganska uppenbart att vanliga enkelsängar dominerar marknaden, finns det också några sängar som är lite större. Du kan nämligen hitta en dubbelsäng eller till och med en king size-säng med en utdragbar enkelsäng under.

Vissa trundlar har dessutom en säng och en separat förvaringsenhet där du kan lägga dina kuddar, filtar, sängkläder och andra mjuka möbler - men mer om det senare.

Vilka fördelar erbjuder en trundle säng?

Platsbesparande, extra golvyta, enkel förvaring, extrasäng - vad som helst. Detta är bara några av de fördelar som du får med en säng.

En bild av en elegant svart trundle säng.

Men som alltid är inte alla fördelar lika viktiga, så vi tänkte att vi skulle fördjupa oss i några av de viktigaste för ett ögonblick. Låter det bra?

Utrymmeseffektiv

Först och främst - trundlar sparar utrymme. En trundle kan vara en dagbädd på dagen och en vanlig säng på natten, utan att ta upp utrymmet för en vanlig säng på dagen. Och om du drar ut madrassen kan du till och med få lite extra förvaringsutrymme.

Kostnadseffektivt

Du får två sängar till priset av en - vad mer kan man begära? Visst, en sängbord blir lite dyrare än en vanlig enkelsäng, men å andra sidan blir det billigare än en dubbelsäng. Och med tanke på att den kan rymma mer än en enda person - det är två för priset av en i vår bok.

Är en bäddsoffa bekvämare än en soffa?

En bäddsoffa är bekvämare än en soffa eller en soffa - om vi pratar om att sova. Det är mycket bekvämare att sova på en vanlig madrass än att sova på en soffa eller en soffa.

Å andra sidan, om vi bara pratar om att slappna av, vilket är vad vissa människor gör på gästsängarna, är en trundle inte lika bekväm som en soffa eller en soffa. Det kan vara, men det skulle kräva en hel del kuddar och kuddar, och det är bara inte värt besväret.

Finns det några olika typer av underbäddar?

Vi har redan sagt att inte alla trundlar är desamma, men vi talade bara om storlek. Låt oss nu kolla in några andra typer av sängar som också kan vara trundlar.

Våningssäng

En våningssäng kan också vara en sängbotten. Antingen har du en vanlig våningssäng, med undantag för att den nedersta har en sängbotten. Eller så kan du ha en slags korsning mellan en våningssäng och en trundle, och du behöver bara klättra ett steg eller två för att nå den övre våningen.

En bild av en våningssäng med trundle

Dagbädd

Vissa enkelsidiga sängbord kan fungera som dagbäddar. Så länge de kommer med en sidopanel som du kan använda som ryggstöd - så duger de. Men du kommer förmodligen att vilja slänga in några kuddar för komfort också.

De större passar helt enkelt inte in i designen eller storleksprofilen för en dagbädd, så de är ute.

en bild av Dunelm Jessica Dagbädd med underbädd

Låda

En lådbädd är också en slags sängbotten, men om man drar ut en madrass ur en sängbotten blir det ju en lådbädd, eller hur? Alla skämt åsido, vissa större bäddsoffor har en separat låda (eller mer) för extra lagringsutrymme.

en bild av Arctic Grey Wooden Low Sleeper 4 Drawer Storage Bed Frame

Vad är ett bra alternativ till sängbottnen?

Nu när vi känner till alla fördelarna med en säng och nu när vi har bekantat oss med några av de olika typerna av denna två-i-ett-säng - låt oss ta en titt på några av alternativen.

Luftmadrass

En luftmadrass är ett lysande alternativ om du bara letar efter något som kan fungera som en säng när gästerna kommer in. Luftmadrasser är mycket kompakta när de inte används, och de är också den mest prisvärda typen av gästsängar. Allt som allt - ett bra alternativ.

En bild av en luftmadrass.

Bäddsoffa

En bäddsoffa eller en utdragbar soffa är ett bra val om du behöver en säng för flera ändamål. Liten lägenhet? Skaffa en bäddsoffa. En gästsäng som också fungerar som en dagbädd? Skaffa en bäddsoffa. Vill du ha något som är bekvämt för både avkoppling och sömn? Skaffa en bäddsoffa. Allt som allt - en värdig ersättare.

en latge L soffa form i ett vardagsrum

Futon

A futon är ett annat bra alternativ till en liggdel, även om vi inte skulle välja den framför en soffa eller en riktig bäddmadrass. Den är bra, bekväm och finns i alla möjliga former och storlekar, men när det gäller komfort är den inte riktigt i samma liga som en bäddmadrass.

en bild av Metro Wooden Folding Guest Futon Brun madrass

Murphy säng

En murphy är ett bra alternativ om du bara vill spara utrymme. Men i andra aspekter är en murphy-säng inte riktigt en ersättning för en fin trundle. Visst, det är bekvämt om du bor i en enrumslägenhet och du behöver plats för resten av de viktigaste möblerna, men förutom det skulle vi hålla oss till en trundle-säng.

En bild av murphy säng design.

Slutsats - är trundle-sängen för mig?

Vi kan inte riktigt svara på den här frågan åt dig, men vi kan ställa en rad frågor som kan hjälpa dig att komma fram till en slutsats. Är du redo att svara?

En bild av en säng med lådor i ett sovrum,

Saknar du golvyta eller får du ofta besök av gäster? Har du barn och deras vänner kommer ofta över för att sova över? Eller behöver du extra förvaring i sovrummet?

Om svaret på någon eller alla av dessa frågor är ja, då är det bara att unna sig en säng. Du kommer säkert att ha nytta av det. 

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Relaterade inlägg

Det bästa från vår blogg

Ögonen stängs
22 april 2024

Varför känns mina ögon tunga?

Men det kan finnas mer. Även om det inte är vanligt kan ögontrötthet vara ett symptom på ett allvarligare underliggande tillstånd, såsom glaukom eller...
Utvalda bilden av att sova ensam.
02 maj 2024

Sova ensam

Problem med filten är bara ett av många störningsmoment som din partner kan orsaka under natten. Om din partner till exempel lider av...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska