Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Hur fixar du en skrikig säng på egen hand?

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

Utvald bild av hur man fixar en gnisslande säng.

2 maj 2024 8 min läsning

Knarrande säng är förmodligen det mest frustrerande och irriterande du kan möta i sovrummet. Nästan varje del av sängen kan vara skyldig till ljudet du hör varje gång du rör dig i sängen, även efter den minsta rörelsen. I den här artikeln lär du dig hur du fixar en pipig säng.

Sovrummet ska vara en oas som du längtar efter att komma till efter dagens slut. När du har slutfört alla dagens uppgifter vill du att ditt sovrum ska vara helt tyst och att atmosfären ska vara lugnande. På så sätt kommer du att somna lätt och få en god natts sömn.

Men när du hör ett ihållande ljud, till exempel sänggnissel, kommer det att irritera dig mycket mer än om du hör samma ljud under dagen. Och det vanligaste irriterande ljudet i sovrummet är en gnisslande säng. En gnisslande säng hindrar dig från att somna. Varje gång din partner rör sig under sömnen kommer det att väcka dig, särskilt om du sover lätt.

Också, squeaky bed gör samlag mycket mer komplicerat för alla de par som inte bor ensamma. Lyckligtvis kan du fixa en gnisslande säng. Även om det kan vara lite mer komplicerat än att bara ta bort en för hög klocka från sovrummet, är det enkelt att fixa en bullrig säng i de flesta fall.

Varför gnisslar min säng överhuvudtaget?

Ibland kan det vara svårt att ta reda på varför din säng gnisslar överhuvudtaget. Detta är ofta en följd av slitage, men det är inte ovanligt att en ny madrass också gnisslar. Så oavsett om du har en ny eller gammal säng bör du först kontrollera sängramen och madrassen.

En bild av en ung man som försöker ta reda på orsaken till att sängen gnisslar.

Det kan också hända att sängens friktion mot golvet ger upphov till ett obehagligt ljud. Det är upp till dig att avgöra. I vissa fall kan du mycket snabbt avgöra varifrån det gnisslande ljudet kommer. Det finns dock en möjlighet att du måste testa alla delar av sängen.

Madrass

Om du har en madrass av skumgummi eller latex är det mycket osannolikt att det är madrassen som är orsaken. Men i alla andra fall bör du börja med madrassen. Kontrollera varje del, inte bara mitten av madrassen. Även om du kanske tror att du inte använder hela sovytan är det möjligt att du lägger vikten på hörnen under natten, till exempel. Om madrassen gnisslar kommer du förmodligen att behöva köpa en ny. Det är nämligen ingen idé att byta en gnisslande fjäder.

En bild av Dormeo Wellsleep Hybrid-madrass.

Lådfjäder

Om du har kontrollerat madrassen och funnit att den är tyst, är nästa sak du behöver kontrollera boxfjädern. Lådfjäder, oavsett om den är tillverkad av metall eller trä, gnisslar ofta, även när den är relativt ny. Till skillnad från fjädrar i en madrass som du inte kommer att ändra, utan måste köpa en ny madrass, är boxfjädern mycket lätt att reparera även om du bara har grundläggande verktyg och kunskap. Eller så kan du bara köpa en ny boxspring om du inte vill vara säker på att den gnisslande boxspringan inte väcker dig längre.

En bild på en man som monterar en fjäderbox och kontrollerar om den gnisslar.

Sängram

Om du tycker att det är svårt att avgöra om det är madrassen eller sängramen som orsakar oljudet, då är det förmodligen sängramen, eftersom det ofta händer att bulten lossnar. Det är det enklaste att fixa, för allt du behöver göra är att dra åt bulten och lösa problemet med gnisslande sängram. Vissa sängramar har bara några få bultar så att du enkelt kan hitta lösa bultar, och för vissa sängramar, till exempel ottoman, som har många bultar behöver du lite mer tid.

en bild av öppnad eve förvaringsbäddsram

Sängens friktion mot golvet

Sängens friktion mot golvet är inte den orsak som du först tänker på, men det är faktiskt mycket vanligt. Om golvet är halt och sängbenen inte har halkskydd kommer hela sängen att röra sig varje gång du rör dig, vilket orsakar ett obehagligt ljud. Ojämnt golv kan också vara orsaken, så du måste ta hand om det för att minska ljudet.

En bild av ett ben på en säng på golvet.

Fixa en gnisslande säng

För att fixa en gnisslande säng behöver du vanligtvis inte hjälp av en snickare eller många olika typer av verktyg. Du kan lösa de flesta problem på bara några minuter, efter att ha lokaliserat var det frustrerande ljudet kommer ifrån. Tänk också på att madrassen eller sängramen kan vara så skadad att den inte går att reparera och att du måste köpa en ny.

Inspektera varifrån ljudet kommer

Som vi nämnde tidigare måste du inspektera hela sängen för att kunna lösa problemet. Ibland tar det en minut, och ibland behöver du mer tid. Men kom ihåg att orsaken måste finnas eftersom du hör ett gnissel, för när sängen är i gott skick är den tyst. Så fortsätt leta tills du hittar det.

Försök att rotera din madrass

Du bör rotera din madrass var 4:e till 6:e månad, oavsett om den är gnisslande eller inte. Detta kommer att förlänga dess livslängd avsevärt. Om madrassen är dubbelsidig bör du inte bara rotera den utan också vända den. Att rotera madrassen kan vara den enklaste lösningen om madrassen blir bullrig. På så sätt undviker du att sätta press på den del av madrassen som gnisslar.

Byt ut kudden mot plywood under madrassen

Många sängramar har ett lager av plywood över grundkonstruktionen. Plywood under madrassen gör att du får det ännu bekvämare, men plywood är inte alltid det mest hållbara materialet. Så kontrollera plywoodens skick och om du märker tecken på slitage, byt ut plywooden. Det är ett mycket billigt och effektivt sätt att inte bara förhindra gnisslande sängramar utan också att återfå komforten.

Kontrollera alla fogar noggrant

När vi talade om sängramen som orsak till problemet nämnde vi att det vi hör förmodligen är en lös bult eller flera. Det är mycket troligt att den lösa bulten sitter i leden. Bulten lossnar sällan i stabila delar, men det händer ofta i leder som är rörliga delar av sängramen. Du bör dra åt den lösa bulten och även applicera WD-40, som är en produkt som smörjer och förhindrar rost. På så sätt undviker du att samma problem uppstår inom en snar framtid.

En bild av en man som monterar och kontrollerar hörnen på en sängram.

Använd en trasa/skjorta som kudde för gnisslande lameller

De nya premiumsängramarna har reglage på lamellerna som gör att du kan justera spänningen och som också förhindrar att lamellerna gnider mot varandra. Men om du inte har en sådan sängram kan du lösa problemet genom att använda en handduk, gamla strumpor, gammal t-shirt eller till och med några tunna tygmaterial för att förhindra att lamellerna gnider mot ramen. Detta bör neutralisera ljudet du hör.

Använd en kork

Korkstycket kan fungera som det ovan nämnda glidstycket på lamellen, åtminstone för att förhindra att lamellerna gnider mot varandra. Du kan också sätta en kork mellan alla gnisslande delar på sängramen. Detta är inte alltid en långsiktig lösning eftersom det händer att korken faller ut under natten när du vänder och vrider på dig, men du bör försöka.

Skaffa en golvmatta

Detta är en lösning för sängens friktion mot golvet. Du kan lägga något under sängen som du tror kommer att göra ytan som sängen står på stabil och jämn. Det kan vara gummifötter som du klistrar fast på benen och förhindrar att sängen glidersamt golvskador, och du kan använda matta eller handduk.

En bild av en kvinna som rullar ut en golvmatta.

Köp en ny madrass om det behövs

Om du har uttömt alla andra alternativ, köp en ny madrass. Om madrassen är utsliten, närmare bestämt fjädrarna, så finns det inget annat val än att köpa en ny. Detsamma gäller för sängramen även om en erfaren snickare kan fixa nästan vilken sängram som helst, frågan är bara om det är mer kostnadseffektivt än en ny.

Gnisslar sängramar av trä eller metall mer?

Kanske knarrar en sängram i trä lite oftare, men kvaliteten på materialet och hantverket är mycket viktigare än bara skillnaden mellan metall och trä. Sängram av massivt trä är mycket hållbart och starkt, så det är mycket troligt att du inte kommer att höra det. Hantverket och kvaliteten på bultarna är också mycket viktiga faktorer.

En bild av en svart sängram i metall.

Detsamma gäller för sängramen i metall. Sängramar av högkvalitativt stål kommer att vara stabila i årtionden. Om sängramen däremot är tillverkad av lågkvalitativ metall som inte är skyddad mot rost, kan du förvänta dig att höra slipningen av två metallstänger mot varandra inom ett år.

Ska alla nya sängar gnissla?

Nej, det finns inget bra skäl till att en ny sängram eller madrass ska gnissla. Du måste se till att alla bultar är åtdragna. Vissa kan ha lossats avsiktligt på grund av transport. Eller om du har monterat sängramen själv kan du ha missat att dra åt alla bultar ordentligt. Om du inte kan hitta någon anledning, kontakta säljaren som du köpte madrassen eller sängen av och be att få en ny.

Hur ofta rekommenderas det att byta ut madrassen?

Det är mycket lättare att säga hur ofta du bör byta kudde än madrass. Kudden bör bytas ut ungefär vartannat år, med undantag för kuddar av högsta kvalitet som kan hålla längre, 3 till 4 år.

Madrasser å andra sidan kan hålla i 3 år, men vissa av dem kan hålla i 15 eller fler år. Latexmadrasser har den längsta livslängden, följt av högdensitetsmadrasser av helskum. Innerspring- och hybridmadrasser har en något kortare livslängd, vanligtvis upp till 10 år. 

en bild av en inofia latex memory foam-madrass i ett sovrum

Men livslängden beror i hög grad också på andra faktorer. De flesta madrasser som tillverkas av välkända sömnföretag har 10 års garanti, vilket innebär att du kan förvänta dig att de håller längre än så. Även din kroppsvikt samt om du roterar och vänder madrassen regelbundet påverkar livslängden.

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Relaterade inlägg

Fler guider för en god natts sömn

Baby sover med leksak
22 april 2024

Hur får man en baby att sova?

Säkerheten först - töm spjälsängen och välj rätt madrass - Ditt barn behöver en säker sovmiljö, så se till att Välj en fi...
Utvalda bilder av diy ögonmasker.
02 maj 2024

Gör det själv ögonmasker hemma

Innan vi går in på hur du gör din egen DIY-ögonmask (inte den ljusblockerande), låt oss ta ett steg tillbaka och svara på några frågor...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska