Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

7 Hacks för sidosömn som du måste känna till

bild av vår skribent Filip Maric

Skrivet av Filip

Sömnrådgivare

en utvald bild av hacks för att sova på sidan

26 april 2024 1 min läsning

Att sova på sidan är den bästa sovställningen för många, men är det möjligt att ta den till nästa nivå? Njut ännu mer av att sova på sidan med de tips som kommer från The Sleep Advisors!

Att sova på sidan är den överlägset mest populära sovställningen i världen. Nästan hälften av världens befolkning sover på sidan, men vet du hur du kan få ut det mesta av denna speciella sovställning? Om du inte gör det - så kommer du att göra det på bara några minuter.

1. Försök att sova på vänster sida

kvinna som sover på sidan

Att sova på vänster sida ger en mängd vetenskapligt bevisade fördelar som bidrar till det allmänna välbefinnandet. Förutom att bidra till bättre sömn stöder den här positionen kroppens naturliga vilo- och återhämtningsprocess. Genom att sova på vänster sida underlättar du för lymfsystemet att fungera optimalt, vilket effektivt filtrerar bort avfall och gifter och främjar ett friskare immunsystem.

Dessutom.., denna position påverkar din matsmältning positivt. Att låta magen och bukspottkörteln hänga naturligt när du sover på vänster sida bidrar till en smidigare matsmältning och kan till och med förbättra tarmarnas regelbundenhet. Som en bonus kan denna sovposition också vara fördelaktig för din hjärthälsa, eftersom den hjälper till att lindra trycket på hjärtat och förbättrar blodflödet och cirkulationen.

Att ta för vana att sova på vänster sida kan vara ett enkelt men kraftfullt steg mot att förbättra din övergripande sömnkvalitet och främja bättre hälsa och välbefinnande. Så om du vill få ut mesta möjliga av din återhämtande sömn, överväg att ge vänster sida ett försök under din sängrutin.

2. Drick banan-vatten före sömnen

hackad banan

Om du letar efter ett naturligt och utsökt sätt att förbättra din sömn kan du prova bananvatten eller banante med en aning kanel eller honung. Det är inte bara en uppfriskande och lugnande dryck, utan har också en mängd hälsofördelar som bidrar till en god natts sömn.

Bananer är inte bara en god frukt utan också en rik källa till näringsämnen som kan hjälpa till att hålla kroppen igång under natten. Tär fulla av viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter, t.ex. kalium och magnesium, som är kända för att främja avslappning och lugn, vilket bidrar till bättre sömnkvalitet.

Att tillsätta kanel eller honung förhöjer inte bara smaken på denna sängdagsdrink utan ger också sina egna unika hälsoegenskaper. Kanel har till exempel kopplats till potentiella sömnfördelar, eftersom det kan hjälpa till att reglera blodsockernivån och förbättra insulinkänsligheten, vilket bidrar till bättre sömnmönster.

Därutöver, själva dryckens värme kan vara otroligt tröstandeSkapa en avslappnande ritual vid läggdags som signalerar till kroppen att det är dags att varva ner och förbereda sig för en vilsam sömn.

3. Skaffa en medelfast madrass

kvinna som sover på sidan

När det gäller att sova på sidan, att investera i rätt madrass är avgörande för en vilsam och bekväm nattsömn. Medelfasta madrasser har blivit det självklara valet för sidosovare tack vare sin unika förmåga att skapa en perfekt balans mellan stöd och tryckavlastning.

En solid mediumfast madrass har den perfekta fastheten för att ge kroppen det stöd som behövs, vilket säkerställer en korrekt ryggrad och minskar risken för att vakna upp med värk och smärta. Samtidigt tillgodoser den de specifika behoven hos sidosovare genom att låta axlar och höfter försiktigt sjunka ner i madrassen, vilket främjar bättre blodcirkulation och minskar tryckpunkter.

Genom att undvika madrasser som är alltför fasta eller alltför mjuka kan sidosovare minimera obehag och njuta av en mer föryngrande sömnupplevelse. Så om du är en sidosovare som söker den perfekta madrass för sidosovareFör en riktigt skön sömn är en medelfast madrass av hög kvalitet utan tvekan värd att överväga.

4. Köp en fastare kudde

kvinna som sover

Som sidosovare är det av yttersta vikt att vara uppmärksam på nackstödet för att få en riktigt vilsam sömn. Det kan vara lätt att slumra till i den här positionen, men att inte ge rätt stöd för nacken kan leda till obehag, smärta och potentiella långsiktiga problem.

För att säkerställa att din nacke får bra stöd under hela natten, välj kuddar som är särskilt utformade för sidosovare. Dessa kuddar är vanligtvis tjockare och fastare, exakt skräddarsydda för att hålla nacken i en rak position och stödja huvudet effektivt.

Genom att investera i en fast kudde av hög kvalitet för sidosovare kan du främja en korrekt ryggradsinriktning och förhindra att nacke och axlar utsätts för påfrestningar. Det innebär att du vaknar upp utvilad och fri från långvarig värk eller smärta.

Så förbise inte vikten av en stödjande kudde om du sover på sidan. Prioritera din nackas välbefinnande och välj rätt kudde som håller ditt huvud bekvämt vaggat samtidigt som ryggraden hålls i linje, vilket ger dig en natt av salig och oavbruten vila.

5. Sov med en kudde mellan knäna

Ben

Sova med en kudde mellan knäna Det kan tyckas vara en liten justering, men dess inverkan på din övergripande sömnkvalitet och ditt fysiska välbefinnande är betydande. Den enkla handlingen att hålla benen ordentligt i linje ovanpå varandra kan göra en betydande skillnad när det gäller att förebygga obehag och smärta, särskilt i nedre delen av ryggen och höfterna.

När du placerar en kudde mellan knäna stöder du effektivt höfternas, bäckenets och ryggradens riktning, vilket skapar en harmonisk och neutral position för din kropp under sömnen.. Detta lindrar inte bara trycket på känsliga områden utan minskar också sannolikheten för att vakna med stelhet eller ömhet.

Genom att inta denna sovställning och använda en kudde för korrekt benställning kan du förbättra din sömnkvalitet och vakna upp utvilad och pigg. Dessa små men nyttiga förändringar kan bidra till en bättre allmän hälsa och en mer njutbar sömnupplevelse natt efter natt.

6. Sträck inte på benen

Ben

Även om det inte är onaturligt att sova med raka ben på sidan är det inte säkert att det är optimalt för kroppen jämfört med att ligga i fosterställning. Att krypa ihop i en fosterliknande ställning med böjda knän kan vara ett mycket hälsosammare och bekvämare sätt att sova på sidan.

Fosterställningen är allmänt ansedd som en av de mest populära och lugnande varianterna av sidosömn. Genom att dra knäna mot bröstet kan du försiktigt sträcka på ryggen och främja en bättre ryggradsjustering. Dessutom kan den här positionen ha en lugnande effekt på nerverna, vilket bidrar till att minska stress och förbättra den allmänna avslappningen under sömnen.

Att välja en sovposition på sidan som efterliknar fosterställningen kan visa sig vara ett enkelt men effektivt sätt att förbättra din sömnkvalitet och bidra till en mer föryngrande sömn. Så nästa gång du går och lägger dig kan du överväga att omfamna fosterställningen för en mysig och vilsam natts sömn.

7. Håll armar och händer under nacken

kvinna som sover

Att stoppa in armarna under kudden innan man somnar är en vanlig vana som många tar till sig när de upplever att kudden inte ger tillräckligt stöd. Denna position kan dock leda till onödig belastning på axlarna och kan resultera i att man vaknar med obehag eller smärta. För att undvika dessa problem är det bäst att placera armarna och huvudet under nacknivån när du sover.

Genom att hålla armarna och huvudet i en mer naturlig och avslappnad position kan du främja bättre blodcirkulation och minska risken för att vakna upp och känna dig stel eller värkfylld. Att välja en stödjande kudde som håller nacken och ryggraden i rätt läge kan också spela en avgörande roll för att säkerställa en vilsam och smärtfri sömn.

En liten justering av din sovställning kan göra stor skillnad för hur du mår på morgonen och därmed skapa förutsättningar för en produktiv och energisk dag. Om du prioriterar rätt stöd för huvud och nacke kommer du att vakna utvilad och redo att ta tag i dagen med kraft.

Slutsats

Där har du det! Det var de sidosovande hacks som vi tyckte att du absolut borde veta. För att vara rättvis visste du förmodligen några av dessa, men hej, vi är ganska säkra på att åtminstone några av dem var nya för dig. Dessutom kan du börja tillämpa några av dessa för att försöka sova utan de nackbesvär som sidosovare ofta har. Hur som helst hoppas vi att du har haft glädje av dessa och att du hittar en bra användning för dem alla. God natt!

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska