Header burger öppet
Sök logotyp

en kvinna som tränar innan hon somnar
Senast uppdaterad den 2 maj 2024 av Tom

Träning före sömn: Är det hälsosamt?

Att hitta den tid vi behöver för att träna och ge näring åt vår kropp i fysisk bemärkelse är en utmaning. Det dagliga livets stress och jäkt tar upp större delen av vår dag. Det är därför vissa av oss väljer att träna vid sänggåendet. Nattugglor föredrar det till och med. Den överhängande hälsofrågan handlar fortfarande om att träna före sömnen.

Löpning, pilates, lyfta vikter eller bara cykla - det spelar ingen roll. Innebörden är att sådana fysiska aktiviteter ökar vår kroppstemperatur, hjärtfrekvens och stimulerar körtlar som utsöndrar adrenalin. Allt detta är bra saker - det är ju trots allt därför vi tränar. Är det bra att träna före sänggåendet eller blir vi lurade av våra kroppsliga reaktioner? Låt oss ta reda på det.

Innehållsförteckning

Lägg till en rubrik för att börja generera innehållsförteckningen

Träning före sömn - sent eller för sent?

Svaret på den fråga som ställs i denna artikel är en fråga om nyanser. De kroppsliga reaktionerna som nämnts tidigare har blandade effekter. Om träning vid sänggåendet Om du känner dig nervös är det förmodligen bäst att skapa en lucka på ett par timmar mellan träningen och sänggåendet. Då får kroppen möjlighet att på ett naturligt sätt normalisera de parametrar som påverkas av fysisk aktivitet.
Detta är dock inte evangelium. En studie som gjordes 2011 drog slutsatsen att träning 35 minuter före sänggåendet inte hade någon negativ effekt på sömnen. Dessutom föreslår läkare att träning vid sänggåendet (eller träning när som helst under dagen) är fördelaktigt för sömnkvaliteten hos de allra flesta människor. Negativa effekter förekommer endast hos ett fåtal personer, vanligen sådana som redan har medicinska tillstånd som förhindrar överdriven fysisk aktivitet.
Slutsatsen är att fördelarna definitivt överväger nackdelarna när det gäller att träna, oavsett tid på dygnet. Men vi är alla individer och bör ta hänsyn till vår kropps och vårt sinnes specifika förutsättningar.
en bild av ett par som tränar innan de ska sova

Tips för att falla i sömn

Att njuta av sängdagsövningar är en bra sak, men om vi är varma och svettiga - att somna är inte en mager uppgift. Några knep och tips är bra att ha i din arsenal om du inte planerar att vrida och vända ett par timmar innan du somnar:

Duschar - Att ta en kall dusch är ett bra sätt att reglera ökad kroppstemperatur. Överdriv inte, en snabb power-shower som inte är längre än ett par minuter lång bör göra susen. Detta trick fungerar med feber och ännu mer så i detta avseende.

Nedkylning - Att gradvis minska mängden fysisk stress ger ett naturligt sätt att övergå från hög aktivitet till vila. Att plötsligt sluta med fysiska aktiviteter är ohälsosamt eftersom det ger kroppen en chock. Sådana aggressiva övergångar kan skapa negativa effekter på andningssystemet, musklerna och organaktiviteten. Det bästa sättet att undvika dessa biverkningar är att gradvis minska den fysiska anspänningen genom att sträcka ut eller göra enkla, grundläggande övningar för att kyla ner dig.

övningar före sömn

Aromaterapi - Vissa oljor, t.ex. lavendel- eller passionsblomsextrakt, är utmärkta för att lugna sinnet efter ett långt träningspass. Det mentala lugnet är lika viktigt som ditt fysiska tillstånd. För vissa är det till och med ännu viktigare.

Respektera ditt sovrum - Om möjligt, undvik att träna där du sover. Den mentala associationen mellan ditt sovrum och sömn är viktig för att främja ett sådant tankesätt. Ännu viktigare är att du undviker de kroppsliga lukter som förknippas med fysisk aktivitet.

Meditation/yoga - Perfekt för att stretcha ut om konventionella övningar är något du inte vill göra. Meditation och yogaundervisning är bra för att reglera din hjärtfrekvens och adrenalinnivåer. Hitta en ställning som du föredrar och försök att fokusera på andningen - den är avgörande för den effekt du är ute efter.

en bild av en kvinna som utövar yoga

Slutsats

Om du är en frisk person med en stark önskan om att vara fysiskt aktiv - är sängövningar något du inte bör undvika. Fördelarna finns där för att skörda. Sömnmönstret blir bättre, kvaliteten på sömnen ökar och stressnivån sänks. Experimentera med tid, intensitet och variation av både dina övningar och sätt att somna. Det handlar om att hitta det som fungerar för dig, var inte rädd för att prova olika metoder. Lycka till!

Rekommenderad läsning:
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska